Regborn till världscupfinalen som tvåa igen – fem år efter förkylningen som puttade ned honom från pallen (allt du behöver veta inför!)

Så är vi inne i veckan för avgörandet i orienteringsvärldscupen. För andra gången i karriären kommer örebroaren Martin Regborn åka ned till finalen i Schweiz som tvåa. Senast, 2017, fick förkylningskänningar inför finalen men valde ändå att starta – bara för att tvingas bryta den första av två individuella tävlingar i finalen, vilket kostade så många poäng att han tappade till en fjärdeplats i totalen innan helgen var över.
Nu finns bara norska Kasper Fosser, som är regerande världscupsegrare, ligger före i sammandraget, och hade det inte varit för långdistans-guldmedaljören Regborns nesliga miss i kvalet till EM-medeldistansen (som gjorde att han inte fick springa finalen där, och därmed nollade den världscupdeltävlingen) så hade han varit ännu närmare norrmannen (hade Regborn varit topp fem på EM-medeln så hade han rentav varit i ledningen).
Men nu är förutsättningarna sådana att Fosser leder på 222 poäng och att Regborn är 42 poäng bakom. Inom 29 poäng bakom Regborn finns ytterligare fyra man (Gustav Bergman, nyzeeländske sprintspecialisten Tim Robertson, ex-Tisaren-schweizaren och femfaldiga världscup-totalsegraren Matthias Kyburz och norrmannen Eskil Kinneberg), och 20 poäng bakom dem finns även finlänadaren Miika Kirmula och Emil Svensk, som inte ska räknas bort.
Tävlingarna som återstår är en medeldistans på söndag och en långdistans på måndag, och seger ger 100 poäng, en andraplats 80 och därefter är poängskalan fallande 60-50-45-40-37-35-33 ned till nionde plats och sedan 31-30-29-och så vidare för plats 10–40. Om Regborn gör två riktigt starka insatser och samlar 120 poäng (etta och 21:a eller tvåa och sexa eller trea och trea i de två tävlingarna) får Herlem Fosser max ta 76 poäng (hamnar de på samma avgör placering i långdistansen på måndag) vilket alltså motsvarar en fjärde- och en 15:e-plats eller två sjätteplatser eller så. Det är möjligt, matematiskt. Men hoten bakifrån, av sådana som Bergman och Kyburz, är förstås överhängande. Det kommer bli en rafflande upplösning.
Örebroaren Anton Johansson ligger just nu nia i världscupen, och är bäst av dem som jag inte nämnt ovan. Han har nämligen 21 poäng upp till åttondeplatsen och 111 till Fosser. Men tog EM-silver i medeldistans så sent som i augusti, och kan vid två nya topplopp absolut plocka placeringar. Tisarens Andrea Svensson en reservplats till finalen, om någon annan svensk skulle kasta in handduken. Det har inte skett än, men det är bara måndag. Hon ligger 36:a i totalen efter sina insatser på EM. Tove Alexandersson toppar cupen och kan vinna för åttonde året i rad (och närma sig Simone Nigglis rekord på nio totalsegerar i cupen – Niggli som för övrigt är banläggare i de här tävlingarna). På herrsidan vann Bergman världscupen 2019. Det är Sveriges enda totalseger på herrsidan under 2000-talet och en av bara två pallplatser i sammandraget (Peter Öbergs tredjeplats 2009 är den andra).
Tävlingarna avgörs i ett mycket kuperat område precis norr om Davos, och världscupfinalen inleds med stafetter på lördag. De svenska lagen dit är ännu inte tillkännagivna, men det skulle väl inte vara någon skräll om Bergman, Regborn, Svensk och Albin Ridefelt tillhörde förhandsfavoriterna för herrarnas förstalag (frågan är vem av dem som ska bort i sådana fall). Sverige leder världscupens nationscup överlägset inför avgörandet.
SVT sänder rubbet, med start 11.50 på lördag, 11.35 på söndag och 13.00 på måndag.


Ett svar till “Regborn till världscupfinalen som tvåa igen – fem år efter förkylningen som puttade ned honom från pallen (allt du behöver veta inför!)”

  1. […] Det blev en stor framgång men kunde blivit toksuccé och första världscupsegern (efter den individuella andraplatsen, EM-silvret i medeldistans, i augusti) för Anton Johansson i dagens stafett strax norr om Davos, men de schweiziska slutningarna och den höga höjden tog ut sin rätt och gjorde att det nog bommades lite mer än vanligt i stafetten som inledde den tre dagar långa världscupfinalen. Viktor Svensk på förstasträckan släppte 1.20 på schweizaren Daniel Hubmann i täten och växlade först som åtta, och efter att Emil Svensk gått ikapp det och bildat en fyramanangrupp längst fram ihop med Schweiz, Norge och Italien så lade han bort alltihop igen på en enda stor bom på en gafflingskontroll just före varvningen, och skickade ut Johansson som sexa, 1.31 bakom. Även Johansson öppnade stenhårt och var snabbt i rygg på Norge, Schweiz, Italien och det schweiziska tredjelaget. Han var tvåa vid varvningen, men kunde inte gå med i tempot som Joey Hadorn, som tog Schweiz till segern, och bommade till den 16:e av de 18 kontrollerna vilket kostade andraplatsen. Norske Eskil Kinneberg gick rakt på, och höll undan. Schweiz vann, Norge tvåa (32 sekunder bakom) och Johansson Sverige trea, 52 sekunder efter.Men tredjeplatsen var ändå en framgång – han sprang ju upp laget från sjätteplatsen – och dessutom Johanssons andra pallplats i världscupkarriären.– Det var kul och roligt i dag, väldigt brant och tufft och det var otroligt skönt att få knipa hem den här tredjeplatsen. Regnet gjorde det också svårt, men rent tekniskt passade det oss väldigt bra i dag med mycket sluttningsorientering. Det påminde lite om terrängen på SM i år. Det gäller att hålla i tekniken och hitta stråken och bara köra. Jag är väldigt nöjd med att vi lyckades med det i dag, säger han till Svenska orienteringsförbundets hemsida.I morgon avgörs medeldistansen med 116 damer och 140 herrar till start. Johansson går ut som nummer 115 av dem, 13.22. Martin Regborn exakt en halvtimme senare, som 130:e man, Två minuter efter Joey Hadorn och två före Eskil Kinneberg. Världscupledaren Kasper Fosser (som inte gjorde som toppsvenskarna utan faktiskt sprang dagens stafett, och var tredje snabbast av alla på andrasträckan) startar sist, 14.12. SVT sänder. Förutsättningarna för att Regborn ska ta hem totala världscupen läser ni mer om här. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: