Klart: Örebro indoor games blir inomhus-DM (och så tänker distriktet framåt) – och nu är alla Närkes distriktsrekord utraderade

Bortsett från utomhus-DM i friidrott för seniorer och veteraner, som återinfördes efter många år och avgjordes i samband Gurkspelen i Västerås i somras, har alla DM-tävlingarna i löpning i år avgjorts i Närke, trots att Närke från årsskiftet ingår i ett stordistrikt som även inkluderar Västmanland, Södermanland och Värmland.
För att framöver sprida ut mästerskapen över alla delar av distriktet så har ledningen nu tagit fram en plan som innebär ett rullande schema för inomhus- och utomhus-DM och ett ansökningsförfarande för de övriga löpdistanserna: Kort och lång terräng, 5 000 och 10 000 meter på bana, tio kilometer landsväg, halvmaraton och maraton.
I ett dokument som tagits fram finns en plan från 2022 hela vägen fram till 2035 där rotationscykeln är Närke–Västmanland–Södermanland–Värmland med första utomhus-DM:et i Västmanland 2022 (Närke alltså 2025, 2029 och 2033 – och som det ser ut nu är de enda arenorna som finns i Glanshammar och Hallsberg) och första inomhus-DM:et i Närke 2023 (därefter 2027, 2031 och 2035, – i Tybblelundshallen).
Vinterns inomhus-DM tillfaller alltså Närke, och kommer för seniorer, juniorer och ungdomar att arrangeras i samband med Örebro indoor games 14–15 januari och för veteraner i samband med Marsspelen 25–26 mars. Utomhus-DM kommer arrangeras 3–4 juni någonstans i Södermanland (Eskilstuna? Nyköping?). Just nu pågår en ansökningsprocessen om övriga tävlingar.
Exakt hur DM-programmet kommer att se ut inomhus, och vilka löpdistanser som kommer finnas med, är inte klart.

Sent omsider har det nya jätte-distriktet också fått upp en lista med distriktsrekord, där de fyra tidigare distriktens rekordnoteringar sammanfogats. Det har fört med sig att ingen Närkelöpare längre har några distriktsrekord i löpning. I stället heter rekordhållarna saker som Åke Svensson (Kristinehamnslöpare från mitten av 70-talet sprang 800, 1 000 och 1 500 meter), Malin Ewerlöf (behöver ingen närmare presentation) och Kjell-Erik Ståhl (som tävlade för Enhörna när han gjorde 2.12.33 i Stockholm 1986, men inte när han gjorde sitt pers och långlivade svenska rekord). Men förhoppningsvis kommer listan med Närkerekord att fortsätta uppdateras, så att hoppet om att någon ska slå Tage Ekfeldt 800-meterstid från 1953 (1.49,0) inte dör ut, och så att Fanny Schulstad, Martin Regborn och Jonatan Gustafsson kan få vara kvar i rullorna och förbättra sina noteringar. Och framför allt så att det kan bli en kamp mellan Schulstad och Lech om att slå maraton-rekordet i Valencia i december. Det är på 2.41.00 medan det nya distriktsrekordet är på betydligt svårare 2.37.06 (Råby-Rekarnas Karoline Nemetz i New York marathon 1981).
Zoomar man ut från konditionsidrotten så är Andreas Otterling (längdhopp inne och ute, tresteg inne), Rasmus Carlsson (sjukamp), Anna Söderberg (kula ute och diskus) de enda länsfriidrottarna som har distriktsrekord på seniorsidan i det nya distriktet. På junior- och ungdomssidan finns det betydligt fler namn, men inga på löpdistanser (om man inte räknar slamkryparen Maria Wester på 1 500 meter hinder i F17-klassen – orienteraren från Karlskoga tävlade för Karlskoga FIF som inte ingick i Närkedistriktet, men Karlskoga ligger trots allt i länet).


2 svar till “Klart: Örebro indoor games blir inomhus-DM (och så tänker distriktet framåt) – och nu är alla Närkes distriktsrekord utraderade”

  1. Fanny har redan slagit Josefins maraton rekord 2 gånger? December 2021 i Valencia första gången (2.42.37) och sedan putsade hon det i Hamburg i april 2022 (2.41.00).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: