Dubbla guldchanser bland ungdomarna, superveteran som bara ska vinna och tveksamma formkurvor – här är allt inför terräng-SM

I helgen är det dags för terräng-SM, ett av friidrottens finaste mästerskap (i mina ögon), som i år går på Grimstafältet (på gångavstånd från Grimsta IP, där Brommapojkarna spelar sina fotbollsmatcher). Banan är två kilometer lång och består uteslutande av gräsunderlag, och den är i princip platt (på första halvan finns banans enda riktiga stigning, på runt fem höjdmeter). I seniorklasserna löps den ett varv på den korta tävlingen, som avgörs på lördagseftermiddagen, och fem varv på den långa tävlingen, som avgörs vid lunchtid på söndag (ungdomar, juniorer och veteraner har bara ett lopp var, och där löps mellan två och fyra varv beroende på ålder).
Från länet märks framför allt de som saknas: Martin Regborn och Jonatan Gustafsson prioriterar (till skillnad från landslagskollegan Max Peter Bejmer) orienteringens elitserieavslutning i Strängnäs, Erica Lech och Fanny Schulstad har inte passat in den här helgen i sin uppladdning inför maratonloppet i Valencia i december, Linus Rosdal har inte tävlat sedan leveransen i Köpenhamn (1.03.55 på halvmaran), Wilhelm Bergentz har dragits med skador, Noha Olsson har mycket med jobbet och en sådan som Jack Karlsson var längesedan man såg över huvud taget.
Men okej. Det finns ändå några riktigt spännande saker att hålla ögonen på. Som Ella Laine, till exempel. Karlskogalöparen har redan tagit USM-medalj i både orientering och friidrott i höst, och kan nu addera en terräng-SM-medalj över fyra kilometer i F16-klassen (i samma lopp, men i olika klasser, springer IFK Noras Kim Semstrand i F15, KFUM Örebros Julia Gustafsson i F16 och Brevens Ebba Broms och KFUM Örebros Johanna Berg i F17).
Eller som IF Starts sensation Linus Wedin, som gör terräng-SM-debut i den allra yngsta klassen, P15. Han vann terräng-DM:s seniorklass hemma i länet redan i fjol och var senast tvåa i Lidingöloppets P15-klass, och lär vara sugen på att få kliva högst upp på pallen.
Bland killarna är det annars laget som är grejen. KFUM Örebro är en av tolv klubbar i landet som fått ihop ett tremannalag i den lagmässigt sammanslagna P15–17-klassen (lite synd för KFUM:s medaljchanser just i år, eftersom klubben annars varit en av fyra med ett renodlat P16-lag …). Lucas Asplund (elva på terräng-SM i fjol), Folke Eriksson (SM-brons på 1 500 meter hinder i fjol) och Viggo Olsson (sjua på SM på 400 meter i år) springer oftast kortare distanser och lär inte ha med toppen att göra individuellt, men kan nog hålla ihop det till en hygglig totalplacering (ex-örebroaren Albert Ziegler springer för Tureberg som lär bli svåra att tas med).
Seniorer, då? Jo, Liduina van Sitteren kommer, trots tveksam form på slutet, till start både på fyra och tio kilometer precis som Hälleforsbördiga Louise Wiker. Hon har vid sidan av sina snabba maratonlopp, som tog henne till två friidrotts-VM, presterat som allra bäst just i terränglöpning har tre individuella medaljer och sju lagmedaljer med Hässelby på cv:t. Men i år har hon varit runt två minuter från pers-farten på milen, och kommer nog inte att konkurrera allra högst upp i toppen. Tveksam form också på förra IF Start-löparen Heshlu Andemariam, som inte tävlat sedan maj (då han persade på 10 000 meter med 29.33) och nu väljer att bara springa tiokilometaren. KFUM Örebros Rasmus Ahlgren, som vann Åstadsloppets femkilometersklass på perset 15.27, är däremot i fin form och väljer att springa fyran.
I veteranklasserna riktas blicken mot Almbys Bo Persson som gjorde ett världsresultat över halvmaran i M70-klassen på Åstadsloppet för två veckor sedan, trots att han går upp i M75 om bara ett par månader, och nu lär han leka hem ett SM-guld i M70 över fyra kilometer. IF Starts superveteran Marie Dasler, som också är inne på sista året i sin klass (K50), kommer lägga ännu en SM-medalj till den stora samlingen (över åtta kilometer), men om guldet kommer det bli hårt mot Värmlandsorienteraren Sofia Holmgård gjorde 2.26 på Lidingöloppet, var sjua (bland eliten) på ultratrail-SM och nia på Ultravasan. Även hennes klubbkompis Maria Nagle har bra chans på en riktigt framskjuten placering i K45, medan det lär bli tuffare för Annica Sjölund och Mikael Hansson i de stora 55-årsklasserna.
Efteranmälan är möjlig på tävlingsdagen, så det kan tillkomma vilka namn som helst. Och frågar ni om toppnamn generellt, utanför länet, så är startlistan full därav: med alla från Andreas Almgren och Samrawit Mengsteab och till Samuel Russom, Anastasia Denisova Thor, Napoleon Salomon, Sara Christiansson och Samuel Tsegay.
Veteraner och ungdomar tävlar på lördagen då seniorerna springer sitt korta lopp medan juniorerna (fyra klasser helt utan länsdeltagare) springer på söndagen då seniorerna kör sin långa distans.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: