Starkt startfält i Kilsbergsleden: Lech avgör långloppscupen och Johansson gör ovanlig start utan karta

Det var klent deltagande vid långa terräng-DM i Vretstorp i lördags – men i klassiska terrängtävlingen Kilsbergsleden på lördag kommer det bli betydligt bättre uppställ. Framför allt kommer Erica Lech, som tog SM-silver i maraton i somras, till start, och hon kommer därmed av allt att döma ta hem segern och säkra sin första totalvinst i långloppscupen (en fjärdeplats räcker oavsett, en sjätteplats om hon har Marie Dasler bakom sig, och Lech ska vara överlägsen i den här konkurrensen). Bakom henne märks namn som Kajsa Rosdal, Dasler (tvåa i cupen, den enda med realistisk chans att utmana Lech, om Lech inte hade sprungit), Petra Hanaeus och Therese Persson (trea i cupen, med teoretisk chans på titeln).
På herrsidan gör Örebroorienteraren Anton Johansson, som tog EM-silver i medeldistans i augusti, en sällsynt start utan karta i handen. Senaste friidrottstävlingen jag hittar på honom är terräng-SM 2020, då han blev 36:a på fyra kilometer (exempelvis 43 sekunder bakom Martin Regborn som var nia). Han utmanas av långloppscupsdominanten Per Arvidsson (klar totalsegrare sedan länge), maraton-sensationen Simon Karlsson, en Erik Anfält med stigande form och Oskar Hansson.
Tävlingen går över den längsta slingan i Karlslundsspåret, ett måttligt kuperat terrängspår med inslag av stig längst bort (de fyra kilometer som inte ingår i tiokilometersspåret). Officiellt är banlängden 14,7 kilometer, men konsensus bland löpare är att det nog är lite kortare än så (typ 14,5). Tävlingen är en av länets mest traditionstyngda och avgörs i år för 57:e gången.
Anmälan stängde i kväll (därav den här summeringen av startlistan), men efteranmälning är möjlig på lördag morgon. Det arrangeras också barnlopp och motionstävlingar över fem och tio kilometer.

I kväll avgjordes OK Djerfs Halloweenorientering vid Våtsjön (mellan Karlskoga och Örebro), och KFUM Örebros Edvin Hallding var snabbast på långa banan närmast före Milans systrar Jessica Korkeakoski och Therese Korekakoski (som var inom fyra sekunder, 2.40 bakom Halldin). 65 orienterare kom till start, oklart hur många som blev skrämda i skogan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: