Dags att damma av stakmaskinen – årets vintertour är redan igång

Vinterns kanske största utmaning drog igång redan i tisdags, den 1 november. Men är man lite sent på det har man ändå inte missat något. Stakmaskinstävlingen Moto brutal skierg cup, vinterkusinen till sommarens rullskidcup Moto tour, har nämligen sju virtuella etapper som man kör när man vill (och i vilken ordning man vill, och hur många gånger man vill) mellan den 1 november och 31 december.
Det här är fjärde upplagan, och precis som i fjol utgör de sju etapperna bas för tre cuper: En totalcup, en distanscup och en sprintcup. Delar av vissa etapper ingår som etapper i sig själva, så antalet delar är större än sju – men det är sju etapper som ska klaras av för att vara med och göra upp om totalcupen (men det räcker med fyra om man satsar på sprintcupen och fem om man satsar på distanscupen). Upplägget är exakt detsamma som i fjol, så jämförbarheten blir stor (resultaten räknas med placeringspoäng).
De sju/13 etapperna (totalresultat på de sju etapperna ingår som enskilda deltävlingar i totalcupen):
1) 500 meter (sprintcupen).
2) Totaltid på intervallserien 5×1 000 meter med tio minuter vila efter första tusingen och en minut vila mellan övriga (bara totalcupen).
2b) Första tusingen i etapp två (sprintcupen).
3) 5 000 meter (distanscupen).
4) 10 000 meter (distanscupen).
4b) Första 2,5 kilometerna i etapp fyra (sprintcupen).
4c) De 5,5 kilometerna från 2,5 till 8 i etapp fyra (distanscupen).
4d) Tiden på näst sista kilometern i etapp fyra (sprintcupen).
5) 15 kilometer (distanscupen).
5b) Tiden på sista halvan av etapp fem (distanscupen).
6) Totaltid på intervallvarianten 2x(6+6+4 minuter) med 1,5 minuter intervallvila och tre minuter setvila där fyraminutersintervallerna måste köras på motstånd ett (distanscupen).
6b) Tiden på första fyraminutersintervallen i etapp sex (sprintcupen).
7) Totaltid på intervallvarianten 400 meter–30 sekunder vila–800 meter–60 sekunder vila–1 600 meter–90 sekunder vila–2 000 meter–120 sekunder vila–1 600 meter–90 sekunder vila–800 meter–60 sekunder vila–400 meter (distanscupen).
Resultaten rapporteras via skierg-appen Ergzone och vinnaren koras alltså på nyårs. Örebroaren Christina Larsson har vunnit totalen två år i rad (i fjol därtill både sprint- och distanscup) efter att det första året inte deltagit några damer. Norske Henrik Magnusson vann herrtotalen i fjol (och distanscupen) medan Richard Johansson, från Bålsta, vann 2020 (och sprintcupen 2021) och Krister Nyrén, från Valskog utanför Arboga, premiäråret 2019.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: