Snart dags för skidsäsong – nationella premiären körs nästa helg (och så sänder NA i vinter)

Orienteringssäsongen är över, bara några få löpartävlingar återstår (det stundar en dubbel trailhelg med Markanatten på lördagen och Lanna trailrun på söndag, och sedan långloppscupens avslutning i Lucialoppet om en månad plus mitt eget Porla Brunnsloppet och om två veckor och traditionsenliga Sylvesterloppet vid nyår – och så Närkerekordsutmaningen i Valencia) och det är rätt tunt med tävlingar överlag just nu.
Så … Det är ju inte utan att man längtar lite efter skidsäsongen, och faktum är att den står för dörren. Nästa helg är det dags för den nationella premiären i Bruksvallarna, och helgen därpå avgörs världscuppremiären, en minitour i Ruka. Men med en vecka kvar av anmälningstiden är det väldigt skralt med lokala toppnamn i startlistan till Bruksvallarna (ja, många andra avvaktar också vad jag kan se, men Calle Halfvarsson, Björn Sandström och några till är i varje fall redan anmälda). Filip Danielsson, som av instagram att döma just nu tillbringar hela dagarna med att snurra runt i skidtunneln i Torsby, har ju gått över till en långloppssatsning i år, och lär om han alls kör i Bruksvallarna välja den nya stak-klassen på lördagens tiokilometerslopp i klassisk stil (nyinrättad efter kontroverserna kring åkare som valde att strunta i de ”tekniska zonerna”) – hur som helst kommer det bli spännande att se hur väl den här satsningen slår ut redan första året. Axel Ekström är den länsåkare som har chans att utmana om en plats till världscuppremiären medan Ludvig Berg går in i sista året som junior och bör kunna vara slåss om topplaceringar i H20 (framför allt i fredagens sprint). Men det är ännu bara den sistnämnda som anmält sig (till sprinten och söndagens fristilslopp). Saknas gör också åkare som Adam Gillman och bröderna Lennartsson.
Men det är som sagt en vecka kvar av anmälningstiden, så vi får väl vänta och se vad den nya skidsäsongen bjuder.
Klart är i varje fall att NA kommer sända Att NA kommer sända (eller egentligen visa Expressens sändningar för våra läsar, kan man säga) en radda längdskidtävlingar i vinter – allt från Sverigecupen i Idre, Östersund, Ulricehamn och Boden, plus juniorcupen från Lycksele, Kopparskidan, ungdoms- och junior-SM och SM-avslutningen i Kalix. Mer om sändningarna finns här.

På tal om längdskidor får ni inte missa mitt reportage med 14-åriga Ebba Fryxell som publicerades i morse (och i dagens papperstidning). Det handlar förvisso främst om att hon på fredag och lördag kommer att tävla i junior-EM (för löpare upp till 20 år, så konkurrens blir tuff) i draghundsportens barmarksdisciplin där man springer bakom hund. Men Fryxell är först och främst längdskidåkare, var topp fem av tjejer födda 2008 i vintras och kliver nu upp i D16-klassen vilket gör att hon i vinter för första gången kommer finnas med på ungdoms-SM (som vi alltså sänder).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: