Allt inför Bruksvallarna: Ekströms formfråga, Zinkgruvansprinterns nya namn, åkarna som saknas och juniorerna att hålla koll på

I morgon börjar den äntligen, skidsäsongen. Redan förra veckan gjorde jag en snabb koll på anmälningsläget inför Bruksvallspremiären, men sedan dess har ju stakklasserna ställts in och anmälningstiden gått ut, så det är dags att kolla lite närmare på vilka länsnamn som dyker upp i SVT:s sändningar (resten av vinterns svenska tävlingar, utom SM-veckan, sänder ju vi på NA, så det här blir ett undantag).
Som vanligt är Axel Ekström (från Klockhammar men tävlandes för IFK Mora) det mest intressanta namnet. Inför fjolårssäsongen hoppade han av landslaget och satsade mot OS i egen regi, men bommade formtoppen och kom ur fas och var egentligen inte tillbaka på toppen förrän SM-stafetten i Piteå där han tog karriärens första SM-medalj. Det blev första vintern utan världscupstart på sex år (men visst, han blev uttagen till världscupfinalen men tackade nej). Nu dissar han som vanligt sprinten (som inleder tävlingshelgen på fredagen och går i klassisk stil) till förmån för de två distansloppen (tio kilometer i klassisk stil på lördagen och 15 kilometer i fristil på söndagen, båda med individuell start). Ekström är rankad 24:a (på Fis-poäng) på lördagen och 22:a på söndagen, men har han prickat formen rätt den här gången lär han kunna överprestera rejält. Samtidigt är motståndet tufft, med alla från William Poromaa, Jens Burman och Calle Halfvarsson till Fredrik Andersson och Leo Johansson på plats. Åkarna kör om sex platser till världscuppremiären i Ruka nästa helg.
Markus Hallén Johansson (från Zinkgruvan men tävlandes för Offerdal) är, på grund av Ekströms tunga fjolårssäsong, faktiskt den länsåkare som går in i helgen med allra bäst rankning (han har för övrigt inte gift sig utan bara lagt till ett efternamn, har under tidigare säsonger nöjt sig med Markus Johansson). På Fis-poäng är han rankad 20:e i sprinten, vilket alltså gör honom till favorit att gå vidare från kvalet – men däremot ser det ut som om han kommer få tufft att överleva kvartsfinalerna. Hallén Johansson kör också lördagens distanslopp, men inte söndagens.
Annars är det mest anmärkningsvärda, ur länssynpunkt, vilka som saknas: Filip Danielsson och Elin Törnqvist har ju styrt om sina karriär mot långlopp inför årets säsong, och laddar därför på annat håll, men även Adam Gillman, och bröderna Lucas och Marcus Lennartsson lyser med sin frånvaro. Dessutom saknas länets största talang, karlskogingen Ludvig Berg, som tog brons på europeiska ungdoms-OS i våras och nu går in på sin sista säsong som junior (med siktet inställt på sprintdistansen vid junior-VM i Kanada (han är ny i juniorlandslagstruppen i vinter).
Karlskogingen Ellen Berg, lillasyster till Ludvig, har två år efter brorsan nu också bytt klubb från Granbergsdals IF till Rehns BK. Hon har precis blivit junior (gör första året av två i D18), men eftersom juniorklasserna i helgen klumpas ihop till en (D20) så kommer hon möta upp till tre år äldre skidåkare i sina allra första tävlingar som junior. Det lär bli övermäktigt även om hon gjort många bra resultat under ungdomsåren. Hon har hur som helst anmält sig till alla tre dagarna.
Garphyttans Nelly Mårtensson och Ida Bervenståhl är ett år äldre Berg och finns också med i startlistan (de var som bäst 21:a respektive 45:a på JSM i fjol, men är nu alltså äldst i sin klass – men näst yngst i helgen). Anja Andersdotter (fredag, lördag), som tog tre topp tio-placeringar i nationella juniorsprintar förra året (bland annat på JSM) gör nu seniordebut och kör alla tre dagarna (liksom Bervenståhl; Mårtensson nöjer sig med fredag och söndag).
Herrar, damer och juniorer kör alla samma sträckor. Anmälningslistorna finns här, startlistorna här, och sändningarna här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: