Äntligen dags för Schulstads och Lechs kamp om Närkerekordet – och här är ett gäng andra länslöpare att hålla koll på i Valencia

Ni som lyssnat på Konditionspoddens första avsnitt, som släpptes i går, och tidigare läst på bloggen vet förstås att det absolut mest intressanta att hålla ögonen på – ur ett länsperspektiv – i Maratón Valencia på söndag är Fanny Schulstads och Erica Lechs kamp mot Schulstads Närkerekord. Båda har goda möjligheter att gå under Schulstads 2.41.00 från Hamburg i våras, den snabbaste tid en löpare från Örebro län någonsin sprungit de 42,2 kilometerna på. Schulstad har ytterligare ett bra träningshalvår bakom sig sedan dess och för Lech – som tog SM-silver i Stockholm marathon i somras – är det här debut i en snabb, internationell mara, men hon var tre minuter snabbare än Schulstad på den tuffare banan i Stockholm i somras (2.46 mot 2.49).
Men det finns en del andra spännande namn att hålla koll på också. Har jag fattat saken rätt så är ett par dussin länslöpare just nu på väg ned till den spanska höstvärmen, även om inte har koll på exakt alla. En snabb blick på startlistan ger ändå vid handen att de senaste 30 årens två bästa Närkelöparna på herrsidan – Erik Anfält och Jonas Nilsson – båda är anmälda liksom Linus Rosdal, ex-örebroaren som numera tävlar för Tjalve och i somras var näst bäste svensk på distansen på friidrotts-EM (och som med sitt 2.13.24 från just Valencia i fjol har sprungit drygt åtta minuter snabbare än Närkerekordet – efter att han lämnade Närke), och superveteranen Marie Dasler, som i fjol blev femma på veteran-VM (i K50) när hon för första gången gick under tre timmar med 2.58.04 i London marathon.
Banan består av ett enda långt varv, men man springer upp och ned för samma gata vid ett par tillfällen (totalt runt sex kilometer), och den är närmast pannkaksplatt (högsta punkten är på 16,2 meter över havet, lägsta på 1,8 – och det är väl tre små smygande slakmotor för totalt kanske 40 höjdmeter över 42,2 kilometer.
Loppets officiella app är stället att följa tävlingen på. Starten gå 8.15 på söndag morgon. Hojta om ni lyckas hitta en startlista där man kan söka på klubb eller stad eller åtminstone land, så att man kan få en mer komplett bild av hur många länslöpare som verkligen är på plats där nere!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: