Pettersson med i nytt orienteringsteam – och här är länsnamnen att hålla koll på när NA kickar igång skidsändningarna

Tisarens Valter Pettersson avslutade ju juniortiden med SM-guld i sprint och dubbla junior-VM i Portugal i år (på grund av hettan, torkan och brandrisken i somras avgjordes ju bara sprintdistanserna då, medan skogsdistanserna flyttades till november). Inför den vanligtvis svåra övergången till seniortiden har han nu kommit med i nystartade satsningen Team Emit. Emit är ett företag som tillverkar stämplingssystem för orientering (en konkurrent till det i Sverige förhärskande Sportident), och de huvudsponsrar nu en satsning på åtta unga seniorer (som fyller 21–27 år 2023) som hårdsatsar men som står utanför landslagsgrupperna – en man och en kvinna från Sverige, Norge, Finland respektive Danmark (även om de inte verkar ha fått tag på några danska kvinnor). Norske Eivind Tonna leder projektet som huvudtränare medan dubbla VM-medaljören Andrine Benjaminsen, också från Norge, finns med som mentor. Projektet sträcker sig över 2025, och idrottarna ska bli sponsrade med två eller tre träningsläger per år, plus utrustning och coachning.
– Grymt kul såklart och lite extra motivationsboost inför vinterträningen, säger Pettersson till teamets instagramsida.
Än så länge är sju av åtta orienterare presenterade, förutom Valter är det från Sverige OK Södertörns Tilde Backlund, från Norge Tobias Alstad (som tog guld i stafett och silver individuellt i sprint-JVM i somras – där Pettersson hade en tung dag och blev 49:a) och Jenny Baklid, från Finland Siiri Silvennoinen och Topias Arola, och från Danmark Mads Skaug.
Enligt hemsidan är målet att förbereda löparna för världscsupen i Norge 2023, världscupen i Finland 2024 och VM i Finland 2025, men att någon av dem ska ta plats i sina landslag till de tävlingarna går förstås inte att garantera.

Efter den tunga inledningen på säsongen med 20:e- och 24:e-platser i nationella premiären i Bruksvallarna verkar det som om Axel Ekström avstår helgens premiär i Sverigecupen i Idre, som NA sänder. Åtminstone var han inte anmäld när anmälningstiden gick ut (men man kan efteranmäla sig fram till kvällen före loppet, eller så).
Det handlar om sprint i fristil på fredagen, 15-kilometerslopp i fristil på lördagen och tiokilometerstävlingari i klassisk stil på söndagen där seniorerna kör alla tre dagar medan det inte arrangeras någon sprinttväling för juniorerna. Det sistnämnda gör att juniorlandslagsåkaren Ludvig Berg från Karlskoga, som stod över tävlingarna i Bruksvallarna, får vänta på sin första tävling för säsongen i specialdisciplinen sprint och i stället köra dubbla distanstävlingar i det här som är inledningen på hans allra sista säsong som junior. Zinkgruvan-sprintern Markus Hallén Johansson finns däremot på plats för tävlingen på fredag, Anja Andersdotter, Alexander Macdonald Larsson och Alfons Wedin (de två sistnämnda kör på lördagen i H20, Wedin även på söndagen) och Granbergsdals Melvin Törshagen (som kör lördag och söndag i H18). Nelly Mårtensson (som är uttagen i juniorlandslaget i skidorientering) och Ida Bervenståhl kör i yngre juniorklassen D18 både lördag och söndag.
Garphyttans Elin Törnqvist, som i år ställt om sin satsning till att handla om långlopp i Lager 157:s ungdomsteam, gör i brist på längre tävlingar den här helgen en intressant start i D20 (hon är sistaårsjunior som Ludvig Berg) och kör båda distansloppen trots att hon lär ha tränat rätt lite fristil senaste tiden.
Här hittar ni allt om hur ni ser vinterns skidsändningar på NA, med start på fredag alltså.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: