Löparskvaller om nya och gamla lopp – och sanningen om Thybecks andraplats i Lusselunken

Dags för lite löparskvaller?
** Tja, när jag var på Lucialoppet i Vretstorp i helgen hörde jag rykten om att Vibysjön runt går direkt in och tar en plats i långloppscupen 2023 (cup-kalendern är inte presenterad ännu). Fjguestaloppet och Fröviloppet som ställdes in i år försvinner ur cupen (och verkar försvinna helt och hållet, ingen av dem har sökt sanktion för tävlingar 2023) liksom tillfälligt tio kilometers-DM (dock inte Örebro AIK:s öppna klubbmästerskap, som var DM i år, utan bara själva DM:et eftersom det arrangeras i Södertälje 2023). Återstår att se hur det blir med DM på 5 000 meter som går i Karlskoga, som tidigare tillhört Värmlandsdistriktet.
** Vibysjön runt har fått byta datum från lördagen den 27 maj till söndagen den 28 maj just för att inte krocka med DM på 5 000 meter. Det blir en riktigt intensiv tävlingsvecka där i slutet av maj: Blodomloppet på torsdagen, DM på 5 000 meter på lördagen, Vibysjön runt på söndagen, Rallarrundan på måndagen, Vårruset på tisdagen och Gubbracet på onsdagen.
** I listan över lopp som fått sanktion för 2023 finns nu även Sylvesterloppet, som traditionsenligt avgörs i Nora på nyårsafton, med (men Markanatten saknas fortfarande av lopp man förväntar sig kommer söka sanktion). Till årets lopp, som avgörs om mindre än tre veckor, är hittills 13 anmälda. Före pandemin var lite under 200 deltagare normalt.
** Munkastigen trailrun har ännu inte lämnat in sanktionsanmälman för 2023, men jag pratade med några av mina klubbkompisar i arrangerande Laxå OK i helgen, och de berättade att ultratävlingen mellan Olshammar och Laxå som vanligt kommer bli av den sista lördagen i april. Den 29 april 2023, alltså.
** Trailmakaren, som arrangerade totalt blev åtta tävlingar arrangerade under tre år (Dovra trailrun 2019–2021, Talludden trailrun 2019–2021 och Örebro crazy trailrun 2019–2020) är på väg att återuppstå med en helt ny tävling med start och mål i Ånnaboda, Blue mountain trailrun, preliminärt i mitten av maj 2023. Det ser ut som om jag själv kommer bli en del av arrangörsstaben, men det och mer detaljer får vi återkomma till.

Efter att jag publicerat gårdagens blogginlägg, som bland annat handlade om en ovanlig felspringning av jättetalangen Axel Thybeck i orienteringstävlingen Lusselunken i hemmaskogarna i Lindesberg, fick jag in reaktioner. Det var nämligen inte Thybecks utan kontrollutsättarens fel att det gick som det gick. Den kontroll som han tappade sex minuter till (den andra på banan) satt nämligen fel, vid en höjd nordost om den punkthöjd som var kontrollpunkten. Martin Larbo startade allra sist av löparna – bara minuten innan näst sist startande Thybeck kom i mål och långt efter att de flesta andra var klara – och fick den felaktiga kontrollpunkten utpekad för sig. Med den hjälpen sparade han alltså in sex minuter på ett bräde (kan man väl säga) och höll undan till seger med 2,5. ”I en helt ärlig kamp hade det med andra ord kunnat se annorlunda ut i resultatlistan”, konstaterar en uppgiftslämnare och tillägger: ”Det är svårt att orientera rätt till en kontroll som sitter fel, även när man är en Axel”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: