Skid-doldisens succé – ger sig in i kampen om JVM-platserna: ”Självklart ett av de stora målen”

Jag skrev om Elin Törnqvist som bästa länsåkaren i Sverigecupstävlingarna i längdskidor som NA sände i helgen. Men hur imponerande man än tyckte att den långloppssatsande Garphytte-åkarens två topp elva-placeringar i D20-klassen var så var en liten detalj fel, fel, fel. Karlskogingen Simon Nilsson tog nämligen dubbla pallplatser i H20, herrarnas äldsta juniorklass. Att jag inte uppmärksammade det berodde på att jag missat att han – som varit något av en doldis i skuggan av gamle klubbkompisen Ludvig Berg – bytt från moderklubben Granbergsdal till Hägglunds ski team från Örnsköldsvik inför årets säsong.
Nå, Nilsson var tvåa både i lördagens fristilslopp över tio kilometer (2,1 sekunder bakom Högbos och juniorlandslagets Elias Danielsson, över 40 sekunder före trean och de 81 andra som startade) och i söndagens 7,5-kilometerslopp i klassisk stil (52 sekunder bakom Danielsson).
Nilsson står, till skillnad från jämngamla karlskogingen Ludvig Berg (som på grund av sjukdom inte gjort säsongspremiär än), utanför juniorlandslaget men ger sig nu in i kampen om de åtråvärda platserna till junior-VM i Kanada i månadsskiftet januari/februari.
– Det är nog många som vill in där. Det får man bara jobba hårt för, men självklart är det ett av de stora målen, säger Nilsson till Karlskoga Tidning, om JVM och han får också berätta om succéinledningen på säsongen:
– Det är väldigt stort. Jag har inte riktigt hunnit smälta det än. Samtidigt har jag känt att jag har varit väldigt stark på slutet. Jag har svarat jättebra på träningen häruppe. Jag har tränat på bra i flera år och har känt att jag har det i mig. Det är en jättelättnad att jag får ut det på tävling nu.
Även i Bruksvallspremiären bommade jag Nilsson, som då var trea i 15-kilomtersloppet i fristil.

Nilsson finns inte med i anmälningslistorna till skandinaviska cupens premiär i Östersund i helgen, som också är andra deltävlingen i seniorernas Sverigecup (men inte juniorernas). Det är däremot Ludvig Berg, som kommer mäta sig mot de bästa svenskarna och norska elitåkarna (frånsett de som är uttagna till helgens världscuptävlingar) både i fredagens sprint och lördagens distanslopp, båda i klassisk stil. Däremot står han över söndagens masstartslopp i fristil.
Axel Ekström verkar stå över den här helgen också, efter sin tunga säsongsinledning, men Markus Hallén Johansson finns med i fredagens och söndagens anmälningslista, Anja Andersdotter i alla tre. NA sänder, precis som förra helgen, rubbet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: