Mårtensson topp sex i kampen om JVM-platserna (och nu är långloppscupens schema spikat – tre lopp försvinner och ett kommer till)

Missa inte tredje avsnittet av Konditionsbloggenpodden – med löparesset Erica Lech som gäst. Du hittar det i den här artikeln eller på de flesta ställen där poddar finns (som i podcast-appen eller på Spotify).

Efter att ha varit tvåa i två tävlingar i Finland och femma mot större delen av världseliten i Norge på lördagen hade Elin Schagerström en liten tuffare dag när december-tävlingarna avslutades med medeldistans i dag. 22-åringen från Latorp fick nöja sig med en 19:e-plats i loppet som avslutade Sjusjørennet utanför Lillehammer, och var nästan fyra minuter från täten. Av de 18 framför var hela tio svenskar – bland dem comebackande Tove Alexandersson (som blev diskad i går, nu femma och tredje svensk) och Karlskogafostrade veteranen Åsa Zetterberg Eriksson (också diskad i går, nu nia och sjätte svensk, knappt 2,5 minuter från segern). Regerande sprintvärldsmästaren Daisy Kudre-Schnyder från Estland vann tävlingen 23 sekunder före Rättviks Linda Lindkvist.
Nelly Mårtensson hade däremot en betydligt bättre dag på söndagen. Trots att junioren från Vintrosa lade bort lite tid tidigt på banan slutade hon sexa i juniorklassen, som tredje bästa svensk, fyra minuter bakom segrande norskan Ingeborg Roll Mosland.
Nu är det dags för landslagsledningen att kolla igenom resultaten från de tre tävlingarna i Finland och de två i Norge och ta ut en trupp till världscupen och EM som följer efter nyår. Nu har Schagerström visat resultat nog för att vara självskriven – men det hade hon ändå varit eftersom hon är en av få toppnamn som går in under U23-kvoten där varje nation har två extraplatser. För Mårtensson hägrar junior-VM.

Nu är långloppscupens schema för 2023 spikat, och för er som läst bloggen är det inga överraskningar alls. Fjugestaloppet och Fröviloppet, som ingick i cupen i år men blev inställda, utgår och ersätts av helt nya tiokilometersloppet Vibysjön runt (som Vretstorps IF, som redan har med Lucialoppet i cupen, arrangerar den 28 maj).
Även DM på 5 000 meter utgår, eftersom det 2023 inte arrangeras i det som var det gamla Närkedistriktet utan på Nobelstadion i Karlskoga. Inte heller DM på tio kilometer landsväg, som arrangeras i Södertälje, kommer att vara en del av cupen 2023 – men där försvinner bara möjligheten till bonuspoäng, inte själva tävlingen eftersom ÖAIK:s öppna klubbmästerskap (som var DM på distansen i år) fortfarande ingår i cupen men utan DM-status.
Det gör att det blir 24 lopp i stället för som i år 26 i cupen – 22 individuella och två stafetter som bara räknas mot föreningstävlingen.
Vid sidan om Vibysjön runt ingår följande tävlingar i cupen 2023 (och alla utan notering har bara flyttats ett datum/en dag jämfört med 2022, och ligger alltså kvar på samma veckodag och vecka): Nora marathon, Startmilen, ÖAIK halvmarathon, Kumla stadslopp, korta terräng-DM, Vintrosaloppet (18 i stället för 26 maj, alltid på Kristihimmelsfärdstorsdagen), Hälleforsterrängen (har flyttat en helg, från 14 till 20 maj), Rallarrundan (har flyttat en vecka från 23 till 29 maj), Lindesjön runt (alltid på nationaldagen, den 6 juni), ÖAIK:s öppna klubbmästerskap i tio kilometer landsväg, Semesterhalvmaran, Dalenrundan, Stripastafetten, DM på 10 000 meter, Östansjöloppet, Spartacusstafetten, Norasjön runt, Tarstaborgsrundan, Hostruset, Åstadsloppet, Wadköpingslöpet, långa terräng-DM, Kilsbergsleden, Lucialoppet.
Regelverket för cupen verkar, vad jag kan se, helt oförändrat jämfört med i år.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: