Vasaloppsveckan tjuvstartar – här är namnen att hålla koll på i 30-kilometersloppet

Tidigt i morse släpps veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden – på Spotify och podcastappen och andra ställen där poddar finns – och den här gången är nyblivna Europamästaren Elin Schagerström gäst. Hon berättar allt om magsjukekaoset och EM-guldloppet (och de två bronsloppen) och succésäsongen i stort, plus en hel del om sin bakgrund (hon hade bara kört ett KM på konstsnöspåret i Ånnaboda när hon sökte och kom in på skidorienteringsgymnasiet – och ett halvår efter att hon började där var hon topp tio på ungdoms-EM!). Dessutom berättar hon om ambitionerna inför Vasaloppet nästa helg.

Redan i morgon, fredag, tjuvstartar Vasaloppsveckan med 30-kilometersloppet – det som tidigare hette Kortvasan men som nu går under namnet Vasaloppet 30 och som har samma sträckning som Tjejvasan med start i Oxberg och mål i Mora. Genom åren har en hel del goda åkare valt att köra det som något sorts test inför nästa söndag. Totalt 130 av de anmälda åkarna har angett att de kommer från Örebro län (vilket är vad jag sorterat på, kan omöjligt gå igenom hela listan för att leta efter intressanta namn) och av dem är det några som sticker ut (och då tänker jag inte bara på förre kommunalrådet Lennart Bondeson, KD, som kör för andra året i rad – i fjol kom han i mål på 3.15): Framför allt ett gäng orienterare från Lindebygdens OK med syskonen Axel och Lovisa Thybeck och Sofia Carlsson i främsta rummet. Och så Garhpyttans Elin Doering, som i fjol blott 14 år gammal var snabbast av alla länsåkarna på damsidan i tävlingen och som nu senast var snabbaste ungdomsåkare i Garphytteloppet (Doering är också orienterare på sommarhalvåret). Hällefors Johan Ånger, som var snabbast av herråkarna från länet i Vasaloppet 30 i fjol, är också anmäld i år igen.
På lördag drar Vasaloppsveckan igång på allvar med Tjejvasan. Där verkar Karlslunds Olivia Hansson konstigt inte bli seedad i elitledet (totalt 55 får ta plats där – ensam från länet är Elin Törnqvist), men har i varje fall blivit uppgraderad till ledet närmast bakom (där även Karlskogabördiga Susanne Hedlund och 60 andra åkare finns med).
Elin Schagerström, som ni kan höra i veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, har ännu inte officiellt anmält sig till Vasaloppet, men hon finns i varje fall med i startlistan till Stafettvasan på fredag, där hon kommer köra förstasträckan (Sälen–Mångsbodarna) för laget SkidAnns vänner med ett gäng åkare från Mora.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: