Björneborgsvarvet återuppstår efter 20 år – och nu startar Glanshammars terrängserie

I morse släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, där Noraatleten Kristalina Smårs berättar allt om sitt total-rekord i En svensk klassiker, från drömtiden i Vasaloppet över de långa, plågsamma timmarna runt Vättern till defileringen på Lidingö. Dessutom om drömmen om ironman-VM, testet av nya tävlingskonceptet Hyrox och förhoppningen om att någon vill låna ut en helikopter. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcastappen på Iphone.

Jag har ju skrivit en och annan rad på bloggen om Jordgubbslunken (i Rudskoga), Bjurtjärnsloppet (i Bjurtjärn) och Hjälmargården backyard ultra (i Läppe) genom åren eftersom de ligger väldigt nära länet och borde kunna locka en hel del länslöpare – och nu har jag snubblat över ytterligare ett sådant lopp, precis på ”fel” sida länsgränsen. Det handlar om Björneborgsvarvet, i Björneborg (mellan Degerfors och Kristinehamn, sådär två kilometer från länsgränsen), som lördagen den 22 april väcks till liv igen efter 20 år i dvala. Det handlar om två varv på en fyrakilometersbana med blandat underlag – elljusspår, grusväg och asfalt. Tydligen har det på samma lilla orts arrangerats minst tre mindre backyard ultra-tävlingar 2019–2021 (kanske även en 2022, men det hittar jag ingen information om), och nu har den lilla föreningen Björneborgs skidklubb beslutat sig för att dra igång sitt gamla motionslopp igen efter att framgångsrikt ha arrangerat en deltävling i Kristinehamns terrängserie i höstas.

På tal om serieterräng är det redan på tisdag dags för första deltävlingen i terrängserien i Glanshammar. Det blir fem deltävlingar fem tisdagar i rad (den sista följaktligen den 9 maj) med klasser från 800 meter (för PF7 – barn födda 2016 och 2017 – och PF9 – barn födda 2014 och 2015) via 1,5 kilometer (PF11 och PF13, alltså barn födda 2010–2013) upp till 2,5 kilometer (seniorer – vilket i det här sammanhanget är alla som är födda 2007 och tidigare – och PF15, alltså ungdomar födda 2008 och 2009).
Det är en cup med pokalutdelning efter finalen, där varje löpares fyra bästa placeringar räknas i sammandraget. Det brukar vara väldigt trevliga tillställningar ute vid Skölvboslätt.
Liduina van Sitteren och Cimmie Wignell har banrekorden på seniorsidan (9.00 respektive 8.07) medan så meriterade löpare som Lisa Bergdahl och Jack Karlsson har dem i 15-årsklasserna (9.43 respektive 8.25).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: