Ehrling gästar podden, starkt startfält i Vintrosaloppet och de sträckorna får Regborn, Lysell och Gustafsson i Tiomila

Tidigt i morgon bitti släpps veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, där ultralöparen Jenny-Ann Ehrling är gäst. Hon vann brons i det som då hette riksmästerskapet (RM) men nu för tiden är ett officiellt svenskt mästerskap i 24-timmarslöpning 2020, och 2018 slog hon självaste Jonas Buud – förre världsmästaren i 100-kilometerslöpning som alltjämt har banrekordet på Ultravasan – i en backyard ultra-tävling. Hon berättar allt om det, men också om de långa träningslägren i Kenya och rabdomyolysen hon drabbades av efter bronsloppet 2020, och kampen för att komma tillbaka till löpning. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcastappen på Iphone.

I morgon bitti är det dags för säsongens sjätte deltävlingen i långloppscupen, femkilometerstävlingen Vintrosaloppet. Det går att anmäla sig på plats, men bland de som gjort det på förhand finns en hel räcka toppnamn i Liduina van Sitteren (bankrekordhållare med 19.00 från 2018), Siri Englund, Ebba Fryxell och Camilla Bergdahl på damsidan och Simon Karlsson (bäste länslöpare i Göteborgsvarvet i lördags), Mattias Nätterlund, Oskar Hansson, Linus Wedin och Martin Duberg på herrsidan. Herrarnas banrekordet på den lite annorlunda banan – som inleds med en nedförsbacke första kilometern och sedan långsamt klättrar upp mot start- och målområdet igen – har Rasmus Ahlgren på 16.25. Han är inte anmäld.

Än så länge är det inte så mycket som är känt runt laguppställningarna för toppklubbarna inför Tiomila i helgen – det brukar klubbarna hålla på fram till fredagen – men lite har i varje fall läckt ut. Vad jag förstår kommer Hagaby att sätta Viktor Larsson på förstasträckan, dubble världsmästaren Jerker Lysell på andrasträckan (han vann förstasträckan i fjol, men nu lär det vara tänkt att han ska springa ikapp en eventuell lucka som Larsson tvingas släppa), förre VM-löparen Filip Dahlgren på långa natten och Martin Regborn på sistasträckan.
I fjol var Tisaren bästa länslag på herrsidan med en 33:e-plats, men då var Hagaby arrangör (i Ånnaboda) och hade således inget eget lag med. Tisaren har ännu inte gått ut med sitt lag.
Näst bäst då var KFUM Örebro, på 67:e plats, och de har däremot släppt hela sitt lag. Jämfört med förra året försvinner Magnus Palm, Melker Forsberg, Oskar Arlebo och Christer Garpenlund, och ersätts av Edvin Halldin, Ted Nilsson, Linus Malm och Mats Gustafsson. Klubbens stjärna Jonatan Gustafsson, som tog VM-brons i fjol, byter första- mot andrasträckan och lämnar inledningen till Hugo Örn. Jacob Eriksson byter andrasträckan mot långa natten, och det är väl ungefär så långt som klubben har möjlighet att hänga med på topp 30–40.
Karlskogaklubben OK Djerf, som absolut inte har något med toppen att göra (de var 163:a i Ånnaboda i fjol), har också släppt hela sitt lag, och där kommer klubbens klart vassaste löpare Rasmus Pettersson förstås ta hand om förstasträckan. Kul är att 18-åriga Ellen Pelander tar tredjesträckan, medan rutinerade Håkan Pettersson tar hand om långa natten och talanger som Gabriel Laine och Linus Bodin Liliegren får kliva in på morgonkvisten. Även på damsidan matchar Djerf sitt vassaste kort, förstaårsjunioren Ella Laine, på förstasträckan.
På damsidan har också Hagaby (som alltså inte var med i fjol) och KFUM Örebro (97:a i fjol) släppt sina lag. Hagaby ställer upp med Lovisa Eklöf på förstasträckan följd av Kajsa Asklöf Axin, Elin Vinblad, Lina Jans och Benita Månsson medan KFUM Örebro matchar Karin Lindgren, Saga Sander, Johanna Louise Berg, Julia Gustafsson och Lovisa Gustafsson.
Tisaren var både bästa och näst bästa länslag i fjol, med en 23:e-plats för förstalaget (deras sämsta placering sedan 2011, förvisso) och en 65:e-plats för andralaget – men de har ännu inte offentliggjort årets laguppställningar.
Fler intressanta besked att vänta på: Vilka sträckor får örebroaren Quentin Rauturier hos Stockholmsklubben Ravinen, som i fjol blev tvåa bakom OK Linné, och kommer EM-silvermedaljören Anton Johansson från Örebro utmana om segern på förstasträckan för Blekingeklubben Orion, eller var placeras han den här gången?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: