Emilia Fahlin tacksam över stallets starka värvningar: ”Kommer få någon som kan ta lite av pressen att leverera”

I morse gick andra texten (av tre) från min sittning med Emilia Fahlin förra veckan ut på na.se. Men det blev som vanligt ett långt och bra snack med Örebrocyklisten, och inte ens över tre texter var allt nära att få plats. En grej som var lite för nördig för att ta plats i det vanliga nyhetsflödet var den om hur hennes lag, FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope, formerat laget inför nästa säsong (har jag förresten någon gång gått igenom det krångliga sponsornamnet? FDJ är en förkortning av La Française des jeux vilket är Frankrikes motsvarighet till Svenska spel, Nouvelle Aquitaine är namnet på en av Frankrikes 18 administrativa regioner där Bordeaux är huvudstad och Futuroscope är en nöjespark som ligger utanför Poitiers där teamet är baserat, i den norra delen av Nouvelle Aquitaine). Nå, i år var ju Fahlin en tämligen ensam stjärna i laget: I de sju världstourtävlingar hon körde under våren var hon kapten i samtliga, och svarade med att ta stallets bästa placeringar i allihop. Hon var längst fram även i de båda etapploppen som följde, fram till skadan. Därefter var det bara norskan Stine Borgli, som värvades under sommaruppehållet, som lyckades bli bättre än tia i någon världstourtävling (nia i Vårgårda GP, sexa i GP de Plouay) innan Fahlin i slutet av året kom tillbaka och blev nia i Kina.
– Jag fick steppa in i alla på hela spektrumet av race, och till slut på våren blev det lite jobbigt. På varje tävling förväntades jag leverera leverera oavsett om det var spurtartävling eller klättrartävling. Och man kanske inte hade den bästa  uppbackningen på de största tävlingarna, sa Fahlin när jag pratade med henne förra veckan.
Hon är förstås nöjd med att ha kommit till ett lag där hon verkligen får chanser – efter att ha tillbringat fyra av de fem föregående åren i vad som oftast blev en hjälpryttarroll hos Wiggle-High5 – men välkomnar att meriterade danska 24-åringen Cecilie Uttrup Ludwig och rutinerade australiern Brodie Chapman nu är klar för laget.
– Det kommer definitivt bli en förstärkning, för det har varit lite tunt med starka åkare i år. Nu kommer jag kunna få någon som kan ta lite av pressen att leverera. Jag tror att jag och Cecilie kan komplettera varandra. Vi har nog ungefär samma mål under våren, men för att uppnå dem måste vi tävla på olika sätt eftersom vi har olika styrkor. Hon är mer av en klättrare och kommer till exempel att gå för totalen i girot. På vårtävlingarna kommer hon försöka avgöra i backarna, medan jag kommer försöka slita mig med och kommer kunna leverera resultat om det blir en mindre spurt på slutet. Det gör att teamet har ett kort till att spela med och en till som kan göra lite jobb i slutet. Vi kommer få se över schemat och dela upp chanserna, men också vara flexibla under tävlingarna: Hon har chansen i backarna, men går det ihop så är det jag som sitter på det starkare kortet i en avslutning, säger Fahlin och fortsätter:
– Chapman är också väldigt åkstark. Hon kommer med mycket erfarenhet och rutin och har kört i större lag. Det gör att vi har en lite starkare grupp till de tuffaste tävlingarna. Och så kan hon hjälpa till att lära de yngre tjejerna lagkörningen, det blir ytterligare någon att bolla med och dela bördan med.
Kvar i laget finns förutom Fahlin och Borgli också fem franska åkare som är 21 år eller yngre: Marie Le Net, Jade Wiel, Clara Copponi (som fick proffskontrakt i somras), Évita Muzic och Maelle Grossetete, 23- och 26-åriga fransyskorna Victorie Guilman och Eugénie Duval samt australierna Lauren Kitchen och Shara Gillow. Sju franska lagkamrater och dessutom en sportslig ledning (Stephen Delcourt, Nicolas Maire och Cédric Barre) som mest bara pratar franska, alltså.
Hur det går med Fahlins lektioner i det ädla språket?
– Tja, fan … Hehe … Det har fått lida med huvudet i sommar. Det tog verkligen stryk när man var borta. Jag var sämre när jag kom tillbaka än jag var innan, tror jag. De unga, franska tjejerna kan lite engelska, men de är inte jättevassa, det är inte helt bekvämt. Så det blir skönt med ett par internationella åkare till i laget av den anledningen också.
Som jag noterat i de andra texterna kommer stallet att skicka ett lag till tävlingarna i Australien i januari (Tour down under 10–13 januari och världstourpremiären Cadel Evans great ocean road race den 1 februari och kanske kriteriumet Race Melbourne den 24 januari), men Fahlin kommer stanna i Europa för att träna och planerar i stället comebacken till belgiska Omloop Het Nieuwsblad den 2 mars. Stallet har ansökt och beviljats att bli ett fullfjädrat världstourlag inför 2020, vilket innebär övervägande fördelar men också betyder att de inte längre får köra tävlingar på den lägsta nivån inom internationell cykling, vilket innebär att Fahlin nästa år inte kommer kunna köra tävlingar som Setmana ciclista Valenciana, som hon skulle ha kört i år om hon inte hade dragits med sjukdomsproblem i februari.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: