Axel Ekström i världscuppremiären – allt du behöver veta (tiderna, banorna, tourens uppbyggnad, tv-sändningarna …)

I morgon smäller det med dubbla skidpremiärer, i världscupen och långloppsvärldscupen (som jag kommer skriva mer om i helgens höjdare i morgon). I den vanliga världscupen är ju Axel Ekström uttagen i det svenska laget efter sina fina resultat i den svenska premiären förra helgen, så jag tänkte passa på att reda ut lite vad som gäller i Ruka, där en minitour över tre dagar på fredagen inleds med en sprint i klassisk stil.
** På fredagen avgörs alltså en sprint i klassisk stil, på en 1,4 kilometer lång bana med två klättringar (där den ena är upp till stadion, mot mål). Ekström går ut som 89:a av 106 startande, klockan 11.07.15 (svensk tid), och startnumret motsvarar hans rankning i på Fis-sprintpoäng i det här startfältet, vilket också säger något om vilka förväntningar man ska ha på honom. I den enda sprint som Ekström tidigare kört på världscupnivå blev han 48:a (i Tour de ski 2016/17) och som en fingervisning om att sprint inte riktigt är Ekströms grej kan man ju upplysa om resultatraden 101:a-89:a-78:a i tävlingar i skandinaviska cupen senaste två åren och en 42:a-plats i Sverigecupavslutningen i Kalix i våras … Om Ekström skulle ta sig vidare till kvartsfinalerna, som startar vid 12.30, vore det helt enkelt en superskräll.
** I touren räknas kvaltiderna från fredagen, men de 30 första får dra av mellan två och 30 sekunder beroende på resultaten i utslagstävlingen.
** På lördag körs ett 15-kilometerslopp i klassisk stil, med intervallstart, över tre varv på en femkilometersslinga med en längre och tre kortare stigningar (där den tredje är rejält brant). Totalt 174 höjdmeter per varv. Inga bonussekunder delas ut, utan tiden i mål adderas helt enkelt till fredagens tid (minus bonussekunderna där).
** På söndag avslutas touren med en jaktstart på totalresultatet över 15 kilometer i fristil över sex varv på en 2,5-kilometersbana (den första halvan av lördagens bana, med den långa och en av de korta stigningarna, dock inte den branta) med totalt 83 höjdmeter per varv.
** För att kvalificera sig till nästa dag måste åkarna vara inom 20 procent av vinnarens kvaltid på fredagen och inom 15 procent av segertiden på lördagen. Blir det ändå för stora avstånd kan åkarna längst bak i jaktstarten få starta i en vågstart (som är vanligt i nordisk kombination och Tour de ski).
** SVT sänder (vanlig sändning fredag [men bara heaten, inte kvalet], Vinterstudion lördag–söndag).
** De 30 bästa i totalen får mellan 200 och två värlscuppoäng, men varje dag delas det också ut 50–1 poäng till de 30 främsta (i jaktstarten till de med de 30 bästa åktiderna). Ekström har varit topp 30 i sex av sina 13 individuella lopp i världscupen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: