Helgens höjdare – nä, Tour de ski för hela slanten

Örebro parkrun har tvingats ställa in på grund av isig bana, så vad jag kan se arrangeras det inte en enda konditionsidrottstävling i länet i helgen (undantaget då Moto brutal skierg tour, som ju rullar på och där man kan utföra de fem etapperna när man vill fram till nästa söndag). Helgens stora höjdare blir istället de två första etapperna i Tour de ski, säsongens stora begivenhet i längdskidvärlden eftersom det är mästerskapsfri säsong i år. Och på startlinjen finns för andra gången i karriären Klockhammarsonen Axel Ekström.
Touren startar, precis som 2015/16 och 2017/18 i schweiziska Lenzerheide, men till skillnad mot alla tidigare säsonger (det här är 14:e upplagan) startar touren varken med en prolog eller en sprint utan med en 15 kilometer lång masstart i fristil (för herrarna, som jag fokuserar på här eftersom det är Ekström som är intressant ur länssynpunkt).
Tävlingen körs över 4,5 varv på en tre kilometer lång bana (om man vill vara exakt startar man mitt på banan och når varvningspunkten efter 1 800 meter, och därefter åker man 4×3 kilometer för totalt 14,8) med en rejäl och två kortare stigningar (varav den andra följer tätt på den rejälare) för totalt 109 höjdmeter per varv (knappt 500 för 15 kilometer). Tävlingens går på någon sorts ”mellanhöjd”, runt 1 400 meter över havet, vilket väl kan ha viss inverkan på åkarnas prestationer.
Sverige hade, om man lusläser världscupreglerna, kvalat in tio herråkare till årets tour, men landslagsledningen har valt att bara ta ut sju (Norge kör förstås med fullt tiomannalag), och av dem är Ekström lägst rankad sett till Fis-punkterna. Det gör också att han får stå längst bak i lördagens masstart (senare under touren är det ju totalställningen man kör efter, men i premiären gäller Fis-poängen). Rankningen gör honom till 58:a av de 86 åkarna till start, och han kommer därmed ha en hel del jobb att göra bara för att ta sig upp genom fältet till den topp 30-placeringar som förstås måste vara målet (då skulle han ta årets första världscuppoäng) och krigar han sig fram dit blir förstås det riktigt tuffa att hålla fast vid positionen tävlingen igenom. Johannes Høsflot Klæbo är förstås topprankad som världscupledare och kör med väst nummer ett. Jens Burman, mend nummer tolv, är högst rankade svensk före Johan Häggström på 14:e och Calle Halfvarsson på 16:e. Med finns också Oskar Svensson med startnummer 39, Björn Sandström med 50 och Karl-Johan Westberg med 51.
När Ekström senast kkörde Tour de ski, för tre år sedan, var hans resultat i distansloppen 52-31–30–17–29–28 för en 32:a-plats totalt i Tour de ski (i  den enda sprinten, i Val Mustair, var han 47:a).
I år finns två sprinttävlingar på programmet, vilket absolut inte är till Ekströms fördel. Den första avgörs i Lenzerheide på söndag och den andra i Val di Fiemme nästa lördag. Å andra sidan är tre av fem distanslopp – och totalt 40 av 70 distanskilometer – i fristil vilket bör gynna Ekström som förvisso bättrat på sin klassiska teknik till årets säsong men alltid varit strået vassare i skejt. Efter helgesn två tävlingar väntar ett distanslopp i fristil i Toblach på nyårsafton, en jakstart (på totalresultatet, årets enda i touren) i klassisk stil i samma ort på nyårsdagen, ett masstartlopp i klassisk stil i Val di Fiemme nästa fredag, alltså en sprint på lördagen och så slutklättringen, som i år avgörs med masstart (och som alltid i fristil), nästa söndag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: