Axel Ekström uttagen i bantat världscuplag: ”Sett på vilka åkare vi tror har toppchanser”

I somras togs 23 svenska herråkare ut i skidlandslagens A-, B- och utvecklingstrupper – men Axel Ekström var inte någon av dem. Klockhammarsonen åkte ur B-landslaget, som han var med i året innan. Därför var det ett rejält statement när han i helgen tog först en fjärde- och sedan en tredjeplats (före Calle Halfvarsson!) i de två distansloppen i den nationella premiären i Bruksvallarna. I dag belönades Ekström därför med en plats i truppen till världscuppremiären i Ruka i helgen, trots att Sverige bara ställer upp med fem herråkare (Sverige hade tio platser). Bland annat lämnas stjärnorna Calle Halfvarsson och Jens Burman hemma.
– Vi vill ta vårt ansvar i pandemin och har på inrådan av vårt medicinska team bestämt att resa med färre aktiva, färre ledare och färre antal i servicepersonalen än normalt. Det är ett svårt läge, men vi är glada att vi tack vare åtgärder för att minska smittoriskerna ändå kan ställa upp med ett starkt lag i Ruka. På grund av minskat antal aktiva i truppen har det varit extra svårt att ta ut ett lag till en tour. Vi har sett på vilka åkare vi tror har toppchanser i de tre loppen isolerat, men också i minitouren totalt sett, säger landslagschef Anders Byström i ett pressmeddelande.
Tittar man på sommarens landslagsgrupper så får två av fem herrar i A-landslaget, två av tre herrar i B-landslaget och noll av 15 herrar i utvecklingslandslaget (där Filip Danielsson ingår) chansen i Ruka. Och så Ekström då, som alltså står helt utanför landslagsgrupperna och som bedrivit sin träning i privat regi och tillsammans med sin klubb, IFK Mora.
Jag pratade med Ekström tidigare i dag, för en artikel ni kan läsa här.
De tre tävlingarna i Ruka – en sprint i klassisk stil på lördag, fortsätter med ett 15-kilometerslopp i klassisk stil på lördag och avslutas med en jaktstart över 15 kilometer i fristil på söndag – blir Ekströms 26:e, 27: och 28:e tävling i världscupen i karriären. Hans bästa placering är en femteplats som avslutare i Sveriges stafettlag och individuellt en 17:e-plats i en av etapperna i Tour de ski 2017/18.
Efter helgen i Ruka återstår bara ett distanslopp, i Davos den 13 december, innan Tour de ski startar i Val Müstair den 1 januari. Nationellt är alla tävlingar inställda tills vidare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: