Håkan Carlsson fick ett av svensk orienterings finaste priser – och Ekström en placering från säsongens första världscuppoäng

För fjärde året i rad var örebroaren Håkan Carlsson i vintras nominerad till priset som årets ledare vid Idrottsgalan i Globen, för sitt framgångsrika arbete som ledare för det svenska orienteringslandslaget. För fjärde gången fick han sitta kvar vid middagsbordet och se en fotbollstränare gå upp på scenen och hämta priset, och någon femte gången gillt blir det inte heller eftersom alla orienteringsmästerskap blev inställda 2020 och Carlsson därför inte blivit nominerad till nästa års gala. Men i dag tilldelades han ändå ett alldeles ypperligt fint pris: Guldkotten, en av svensk orienterings allra förnämsta utmärkelser. Priset, som delats ut av intresseföreningen Skogssportens gynnare sedan tidigt 80-tal, går varje år till någon (person eller organisation) som ”särskilt främjat förståelsen mellan olika grupper av den svenska skogens nyttjare”.
”Årets mottagare har definitivt främjat svensk orientering genom att leda det framgångsrika svenska landslaget under flera år. 2011 blev han förbundskapten och alltså ytterst ansvarig för landslaget som haft osannolikt stora framgångar under de nio år som gått sedan dess”, skriver Skogssportens gynnare i sin nominering. Där nämns också att Thierry Gueorgiou, SVT Sport (Erika Christensson och Jacob Hård) och Tove Alexandersson finns bland de tidigare mottagarna (någon komplett lista har jag inte hittat).
Utmärkelsen delades ut under en digital utbildningsträff på lördagen.
– Jättekul att det vi har gjort och gör med ambitionen att skapa världens bästa landslag både på kort och lång sikt uppmärksammas. Jag blir stolt och vill betona att det är många personer som tillsammans har gjort väldigt mycket bra för att ta oss dit vi är i dag. Nu kör vi på framåt och utvecklar saker ytterligare, sa Carlsson i samband med utdelningen, enligt Orienteringsmagasinet.

Axel Ekström var retsamt nära poäng i 15-kilometersloppet i klassisk stil i Ruka i dag. Han gick ut redan som sjunde man och hade inga tider att gå på, men när alla storfräsarna gett sig ut blev det en rejält spännande när Ekström studsade runt 30-strecket (de 30 bästa i varje världscuplopp får poäng): Han var 39:a efter det första av de tre femkilometersvarven, 37:a efter 6,2 kilometer, 30:e efter 8,1, 33:a efter två varv, 30:e efter 11,2 kilometer, 32:a efter 13,1 – och 31:a i mål efter 15 kilometer, med fyra åkare inom fem sekunder före sig i listan. Hade han slagit någon av dem hade det blivit poäng – nu blev det i stället alltså en försmädlig 31:a-plats.
Till schweizaren Beda Klee, på 30:e, hade Ekström 1,4 sekunder, till fyrfaldiga olympiska mästaren Dario Cologna, som chockartat nog fick nöja sig med en 29:e-plats, hade han 3,4, och till landslagskollegan Johan Häggström på 28:e 3,5 sekunder. Upp till segraren Johannes Høsflot Klæbo hade Ekström 1.35, till topp tio 48 sekunder.
Ekström har tagit poäng i världscupen vid sex tillfällen, så det här var hans sjunde bästa resultat på 26 individuella starter. Han hade två svenskar före sig i listan, förutom Häggström även William Poromaa, 18-åringen som fortsätter övertyga och nu var 15:e man, 32 sekunder före Ekström. Bakom fanns Oskar Svensson (34 sekunder efter) och Marcus Grate (1.12).
För minitouren innebär resultatet att Ekström klättrar till 33:e plats inför morgondagens jaktstart över 15 kilometer i fristil. Han går ut 2.17 bakom överlägsna ledaren Klæbo, men har bara sex sekunder fram till Dario Colognas rygg (han är 29:a i sammandraget). De båda, och några till, kanske kan hjälpas åt att hålla farten uppe så inte grabbarna i vågstarten, som går ut 23 sekunder efter Ekström, kommer ikapp. En åkare (Jan Pechousk, Tjeckien) föll bort inför dagens etapp, två estländare (Marko Kilp och Kaspar Paarson) klev av under loppet, nio åkare (Oleksii Krasovskyi, Dmytro Drahun och Rusla Perekhoda, Ukraina, Joel Ikonen, Finland, Kamil Bury, Polen, Luka Markun och Janez Lampic, Slovenien, Kacper Antolec, Polen, och Tauutvydas Strolia, Litauen) klarade inte maxtiden och ytterligare tre (Ludek Seller, Tjeckien, Lucas Chanavat, Frankrike, och Jovia Hediger, Schweiz) har strukit sig inför söndagen (samtliga långt ned i listan), så 72 åkare återstår.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: