Ekström missade världscuppoäng – men förbättrade sig på samtliga distanser

Nej, det blev inga världscuppoäng för Axel Ekström den här helgen. I dagens jaktstart (på de två föregående dagarnas totalresultat) över 15 kilometer i fristil gick han ut som 33:a. Han bildade en liten grupp med Lauri Lepistö (som startade närmast före) och Lucas Bögl (närmast efter) på de första 2,5-kilometersvarven, men de kom aldrig ifatt gänget som startade ett tiotal sekunder framför, och i stället började åkare komma ikapp bakifrån. Halvvägs hade Bögl kommit loss medan Lepistö tappat, och Ekström låg i stället i en grupp med Markus Vuorela, Gus Schumacher, Beda Klee, Jonas Dobler och Jason Rüesch på platserna 33–38 (i det läget hade de gått snabbare än täten, vilket egentligen inte säger så mycket eftersom det berodde Johannes Høsflot Klæbo släppt upp Aleksandr Bolsjunov och Emil Iversen som startade halvminuten bakom – de hade i sin tur gått 15 sekunder snabbare än Ekströms gäng). Men när flera av de andra fortsatte avancera tappade Ekström istället allt fler positioner, och av mellantiderna att döma var han inte fräsch på slutet. 37:a halvvägs, 39:a efter tio kilometer och 43:e man i mål, 3.05 bakom täten (han var 2.17 efter vid start). 43:a blev därmed hans slutplacering i touren, medan han hade dagens 48:e åktid. Klæbo vann touren efter ens spurtstrid medan landsmannen Hans Christer Holund hade dagens bästa åktid.
Även om det lär ha varit surt att missa poäng får man komma ihåg att Ekström bättrade sina resultat från fjolårets tävlingar i Ruka på alla distanser: Då var han 64:a–37:a–54:a och 48:a i sammandraget, nu 53:a–31:a–48:a och 43:a totalt.
William Poromaa åkte in som 17:e man (tog en placering för dagen), bäste svensk och bäste U23-åkare i touren, Johan Häggström blev 26:a (tappade tre placeringar) medan Oskar Svensson (56:a) och Marcus Grate (62:a) slutade bakom Ekström. På dagens åktider var ordningen densamma: Poromaa 27:a, Häggström 29:a, Svensson 52:a och Grate 64:a.
Poromaa leder nu U23-världscupen stort (bara två andra så unga åkare har tagit poäng, fransmannen Hugo Lapalus och amerikanen Gus Schumacher), och i totala världscupen är han 22:a med sina 48 poäng. Häggström är 25:a (ensam svensk om att ha tagit poäng i alla helgens lopp) och Svensson 32:a tack vare sina sprintpoäng från i fredags (Ekström och Grate tog inga poäng).
Nästa helg skulle det ha körts klassisk sprint, skiathlon och stafett i Lillehammer, men det är coronainställt, så nästa världscuphelg är 12–13 december i Davos, då det vankas sprint och 15-kilometerslopp, båda i fristil. Därefter återstår bara en sprinthelg i Dresden före Tour de ski 1–10 januari. Återstår att se hur landslagsledningen tänker kring uttagning och bantade trupper – till distansloppet i Davos, som är nästa tänkbara för Ekström, har Sverige sex platser på herr- och sex på damsidan. Frågan är om de kommer att fyllas, och om Calle Halfvarsson och Jens Burman är aktuella då (och hur andra åkare ska få chansen att bevisa sig nu när alla nationella tävlingar är inställda). Uttagningen lär presenteras senast måndagen den 7 december.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: