Hade Axel Ekström tagit plats i VM-truppen i dag? (Och blir det några tävlingar alls nästa helg?)

I går lät först Johannes Høsflot Klæbo och därefter också Emil Iversen meddela att de inte kommer köra några världscuptävlingar i december (och i Iversens fall inte heller Tour de ski) – och i dag gick det norska skidförbundet ut och meddelade att de följer sina stjärnor och inte kommer skicka några åkare alls varken till världscuptävlingarna i världscuptävlingarna i Davos (12–13 december) och Dresden (19–20 december) eller till skandinaviska cupens premiär i Rovaniemi (12–13 december). Även Tour de ski verkar hänga löst. Svenska skidförbundet utvärderar just nu situationen och kommer i morgon komma med ett beslut om de också ställer in sitt deltagande.
– Vi jobbar nära vårt medicinska team och diskuterar risker och framförallt hur vi kan göra vårt yttersta för att minimera smittspridning. Den medicinska bedömningen har en stor betydelse för vårt beslut, säger Daniel Fåhraeus, Svenska skidförbundets längdchef, i ett pressmeddelande.
Från länet är framför allt Axel Ekström, som var tredje bästa svensk i världscuppremiären i Ruka i helgen, aktuell för världscuptävlingen i Davos (där det körs ett distanslopp över 15 kilometer i fristil, Ekströms specialdistans – i övrigt är det tre sprinttävlingar som står på programmet under de båda decemberhelgerna) medan Filip Danielsson, som tillhör B-landslaget och gjorde en habil säsongspremiär i Bruksvallarna, bör kunna få en plats i landslagsgruppen till Rovaniemi (i skandinaviska cupen är det öppen anmälan, så även om man inte kommer med landslaget dit kan man åka på egen bekostnad).
Om mindre än tre månader är det dags för VM i Oberstdorf, och frågan är om Axel Ekström är aktuell för den truppen. Eller ja; aktuell är han naturligtvis efter säsongsinledningen. Men hur mycket? Tja, Sverige har fyra platser till varje distans, och just nu har Ekström plusstatistik i distanslopp på alla åkare utom William Poromaa (0–4), Johan Häggström (0–3), Max Novak (0–1) och Gustav Eriksson (1–1). Det inkluderar bland annat 3–0 mot Oskar Svensson och Marcus Grate, som körde världscupen i helgen, och 1–0 mot Calle Halfvarsson och Jens Burman, som stod över i helgen. Så tja, skulle det vara VM-lagsuttagning just i dag tror jag faktiskt Ekström skulle ta en plats.
På lördag väntar en träningstävling i Östersund för landslaget (och en del andra, som Ekström). Resultatet där kommer förstås bli extremt viktigt för alla inblandade eftersom det kanske är sista tävlingen över huvud taget före Tour de ski, och sedan återstår bara tre distanslopp i världscupen före VM.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: