Här är kandidaterna till NA:s pulsklocka 2020 – du röstar och avgör vem som vinner!

RÖSTA HÄR!

I morse tillkännagavs det. Degerfors IF fick NA:s guldklocka för sitt avancemang till allsvenskan, och därmed står den dystra sviten för konditionsidrottarna fast: Inte sedan 2004 har någon belönats med länets finaste idrottspris. I år var det, kan jag som sitter i juryn avslöja, ändå rätt nära: Ahlsson hade en långt framskjuten placering i diskussionerna, och hade Dif misslyckats (det var ju nervdaller in i slutomgången) hade han mycket väl kunnat stå där som vinnare. Men nu blev det inte så, och i stället fortsätter bloggen traditionen att dela ut NA:s pulsklocka till en av er läsare framröstad vinnare (här finns ingen jury, mer än jag som tagit ut kandidaterna). De fyra första åren delade Löpex sport ut en riktig pulsklocka till vinnarna, ett riktigt fint pris, men efter att den gemytliga sportaffären gick i konkurs så är det bara ära som står på spel. Likafullt är det förstås en stor prestige i det hela, vill jag tro.
Jag har vaskat fram sex kandidater och försökt få en hygglig spridning mellan idrotter och prestationer, och har valt bort några som helt frankt också hade platsat, men som nu bara får ett hedersomnämnande: Emilia Fahlin spurtade in som sjua i La Course (”damernas Tour de France”) vilket kanske är årets prestation i cykel-Sverige (och bör ge henne en enkelbiljett till OS, topp åtta-potentialen är visad) och trots alla skadebekymmer tog hon sedan SM-silver och var femma i Brabantse pijl. Jonathan Ahlsson tog junior-SM-guld i tempo, blev 14:e på junior-EM och elva på linje-SM. Lilian Forsgren tog SM-silver i medeldistans bakom ”omöjliga” Tove Alexandersson. Axel Ekström har varit topp fem av svenska skidåkare i inledningen av årets säsong och blev återigen uttagen till att köra världscuppremiären. Valter Pettersson tog SM-guld i sprint och hade varit given på de internationella juniormästerskapen om de inte ställts  in. Jonatan Gustafsson tog M22-SM-silver ute och M22-SM-brons inne på 1 500 meter och slog distriktsrekord i åldersklassen på 3 000 meter.
Det har varit ett bra år för konditionsidrotten i länet, trots coronan, och man måste välja. Här är mina sex toppar 2020 (nu har ni till midnatt på nyårsafton på er att rösta fram vinnaren, vilket ni gör här!):

Jacob Ahlsson, cykel, Motala AIF (kommer från och bor i Kumla).
Skrällartad SM-guldvinnare i tempo, före mångårige proffscyklisten, Tour de France-veteranen och tempospecialisten Tobias Ludvigsson. 15:e i U23-EM-debuten. Vinnaren av svensk a mästerskapskedjan via 22:a-plasen på linje-SM. Vann en deltävling och var topp fyra i alla i Svenska cykelförbundets första officiella zwiftliga.

Filip Danielsson, längdskidor, SK Bore (kommer från Vedevåg).
Tog karriärens första världscuppoäng när han skrällartat kvalade in till kvartsfinal i ena sprinten i Ski tour 2020. Var i sitt livs form innan pandemin slog till och avslutade världscupen i förtid. Slog sig åter in i landslaget.

Lars Drageryd, löpning, KFUM Örebro.
Tog tillbaka sitt FKT på Bergslagsleden med en veritabel kross – trots totalt rygghaveri de sista fem milen. 43 timmar, 58 minuter och 53 sekunder lyder tiden som välmeriterade topplöparna Anders Kleist och Dennis Källerteg misslyckades med att bättra under sina försök i höst. Visade var skåpet ska stå ett år när FKT var populärare än någonsin.

Rebecca Högberg, löpning, KFUM Örebro.
SM-guld på 800 meter inomhus, del i svenska dubbelsegern i Nordenkampen, comeback i Finnkampen. Sex distriktsrekord (två inne, fyra ute på 800 meter – hennes allra snabbaste tid räknades dock inte eftersom den kom i ett mixedheat), nio svenska veteranrekord (två inne, fyra ute på 800 meter, ett inne, ett ute på 600 meter och ett inne på 4×800 meter) och ett veteranvärldsrekord (inne på 4×800 meter). Snabbaste 800-meterstiden? 2.05,63.

Martin Regborn, orientering/löpning, Hagaby Goif,/KFUM Örebro.
SM-silver i medeldistans och sprint (en sekund från guld), SM-brons i långdistans. Slog Mikael Abrahamssons 34 år gamla distriktsrekord på 10 000 meter (29.41,82). Var SM-fyra i lag på korta terräng-SM, där han blev nia individuellt (åtta sekunder från medalj). Åtta på SM på 10 000 meter. Elva på 5 000 meter och långa terrängen.

Liduina van Sitteren, löpning, Örebro AIK.
Årets genombrott, 31 år gammal. Gick från stark distriktslöpare till topp fem i Sverige: Femma på både maraton- och halvmaraton-SM, topp tio också på 5 000 meter och SM-milen. Vann rubbet (utom korta terräng-DM, som hon missade på grund av Lidingöloppet) hemma i länet: Maraton-DM, Rusakulan vertikal, DM på 10 000 meter, Östansjöloppet, DM på 5 000 meter, Hostruset, långa terräng-DM och Kilsbergsleden.

Alla vinnarna av NA:s pulsklocka
Priset instiftades 2014 eftersom det då hade gått tio år sedan en konditionsidrottare senast fick NA:s guldklocka (Monica Holler 2004), och än har den dystra sviten inte spräckts. 2014–2018 hette priset NA:s och Löpex Sports pulsklocka och 2014–2017 hade det en riktig pulsklocka (värde 3 000–5 000 kronor) som pris. Från 2018 och framåt har vinnaren bara fått äran.
2014: Adam Axelsson, skridsko/cykel, SK Winner/Örebrocyklisterna.
2015: Josefin Gerdevåg, löpning, KFUM Örebro.
2016: Martin Regborn, orientering, Hagaby Goif.
2017: Emilia Fahlin, cykel, Örebrocyklisterna/Wiggle-High5.
2018: Bob Impola, skidor, Karlslunds IF/Team Serneke.
2019: Jonas Nilsson, löpning, Örebro AIK.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: