Plötsligt händer det. Mitt i kallaste coronavintern finns det tävlingar att rapportera om (och i går öppnade dessutom äntligen de första 800 meterna av konstsnöspåret uppe i Ånnaboda för allmänheten!), och det börjar redan i morgon:
** Axel Ekström och Filip Danielsson, länets två världscupaktuella längdskidåkare, ratades ju båda när svenska Tour de ski-laget togs ut, och kör därför i den tidigare uppskjutna Sverigecuppremiären i Östersund i helgen (hemmaplan för Ekström, som flyttade dit efter gymnasiet). Ekström kör både fredagens tremil med masstart, i klassisk stil, och söndagens 15-kilometerslopp, med individuell start, i fristil. Danielsson kör bara det sistnämnda; båda avstår lördagens sprint (Ekström är rankad fyra på fredagen och femma på söndagen, bakom Jens Burman, Daniel Rickardsson, Fredrik Andersson och Karl-Johan Westberg – Danielsson tolva på söndag). Garphyttans Adam Gillman har fått plats till alla tre loppen medan klubbkompisen Alfons Wedin (och Granbergsdals Simon Nilsson) får köra fredagens men hamnat på 110:e plats (bara 100 får starta) i rankingen inför lördagens sprintprolog – med eventuella strykningar kan ju det dock lösa sig. Zinkgruvans sprintkung Markus Johansson, som kvalat bra men vallat bort sig i säsongsinledningens två sprintar, kör på lördagen och är rankad tolva där.
Fredagens lopp går över sex varv på en femkilometersbana med en riktigt fin och sugande stigning där åkarna, förutom en kort liten återhämtning, ihållande klättrar de 63 meterna från banans lägsta till högsta punkt (eftersom de åker utför mitt på klättringen tar de totalt 75 höjdmeter på 1,2 kilometer åkning. Totalt 169 höjdmeter per varv, 1 014 på loppet. Lördagens sprintbana startar med en riktning klättring och har sedan ytterligare ett par korta backar, men en nedförskörning till stadion. Söndagens 3,75-kilometersvarv saknar sista biten på fredagens långa klättring, men samlar ändå fler höjdmeter per kilometer – 568 över 15 kilometer. För Ekström och Danielsson handlar helgen först och främst om att köra till sig en plats i landslaget eller den nationella kvoten till världscuptävlingarna i Falun och Ulricehamn, för att där imponera tillräckligt för att ta en plats i VM-laget som de i dagsläget känns en bit ifrån.
Sju mil västerut, i Järpen, körs samtidigt en observationstävling inför vinterns junior-VM (Röjsmoskidan), där välmeriterade Ludvig Berg (karlskogingen som bytte från moderklubben Granbergsdals IF till Rehns BK i somras) startar både i lördagens tolvkilometerslopp i fristil och söndagens tremil i klassisk stil (båda med intervallstart). Bergs stora chans att få köra JVM redan i år är dock sannolikt i sprint, och den disciplinen blir det inte observationstävling för förrän om två veckor, i Åsarna. Även Garphyttans Anja Anderstotter, Elin Törnqvist, Ronja Andersdotter och Mattias Törnqvist är anmäld till tävlingarna i Järpen (damernas lopp går över sex respektive 15 kilometer). Tävlingsbanorna, inklusive ”Wassbergsmotan” går att se här.
** På söndag avgörs, som jag tidigare berättat, första deltävlingen i Ullmax vinterserie (också känd som Nattcupen) vid Kvarntorpshögen. Individuell start och coronaavstånd gäller, men landslagslöpare är speciellt inbjudna till en masstart och det har de båda lokala landslagslöparna Martin Regborn och Lilian Forsgren hörsammat samt Örebroboende franske EM- orienteraren (och regerande franske sprintmästaren) Quentin Rauturier. Därtill ex-landslagslöparen Josefin TJernlund och starka namn som Ellinor Tjernlund, Ärlas Emil Andersson, Roxens Jonas Andersson, Jonatan Gustafsson, Lovisa Persson och Filip Jacobsson, plus Simone Niggli på mellanbanan.
Det kommer bjudas på rejält många vändor upp och ned för högen – den långa, som mäter 8,5 kilometer fågelvägen, har 785 höjdmeter. Thierry Gueorgiou, världens bästa herrorienterare genom tiderna och numera verksam hos Svenska friidrottsförbundet, har lagt banorna.
** Örebro indoor games, KFUM Örebros jättearrangemang i Tybblelundshallen som skulle avgjorts nästa helg, är ju sedan en tid inställt – men nu står det klart att det ändå blir tävlingar i hallen den helgen. Tävlingar lägger till ”elit” i namnet (Örebro indoor games elit) – och bjuder bara in dem som uppfyller Svenska friidrottsförbundets stenhårda krav på vilka som får tävla under nuvarande restriktioner. Dessutom bantas antalet grenar till fyra – 60 meter och 800 meter på lördagen, höjdhopp och längdhopp på söndagen. Ur konditionsbloggens synvinkel blir det mest intressanta därmed förstås om Rebecca Högberg kommer komma till start, och om hon i sådana fall redan i säsongspremiären kommer kunna utmana sitt distriktsrekord och sitt svenska veteranrekord på 800 meter.