Impola och Gräfnings redo för säsongens andra ”grand classic”

Inför fjolårssäsongen lanserade långloppsvärldscupen Ski classics begreppet grand classic, en motsvarighet till golfens majors eller tennisens grand slam-turneringar. Loppen som räknas är förstås Vasaloppet, Birkebeinerrennet och Marcialonga (som kördes för två veckor sedan), men också tjeckiska Jizerská padesátka (eller Jizerská 50, som är namnet som arrangören numer verkar föredra). Den 50 kilometer långa tävlingen med start och mål i Bedrichov i norra Tjeckien har körts sedan 1968. Det är relativt flackt efter en stigning på runt 200 höjdmeter första milen, men det finns ändå två bergspris på banan.
Kopparbergssonen Bob Impola och Karlslunds IF-representerande Maria Gräfnings är båda på plats i Tjeckien för tävlingen.
Impola fick ju en tuff start i sitt nya team (tjeckiska Ed Bauer System team), och kanske framför allt på sitt nya skidmärke (Kästle), när han blev 50:e i premiärloppet La diagonela och 56:a i Toblach–Cortina, men studsade uppåt med en 22:a-plats i Marcialonga. Helgens tävling gäller förstås lite extra för teamet, som tävlar på hemmaplan. Det är dessutom Impolas genrep inför Vasaloppet som bara är tre veckor borta (han var ju tvåa i Vasaloppet 2018). Gräfnings var nia i Marcialonga efter en 13:e-plats i Toblach–Cortina som var comeback efter att hon fick barn för ett år sedan. Uppåtgående form på båda länsåkarna, alltså. Totalt kommer 20 svenskar till start, elva herrar och nio damer.
Damerna startar 7.50, herrarna 8.00. Gräfnings har startnummer 117, Impola nummer 38.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: