Här är allt du behöver veta inför Emilia Fahlins premiär på lördag – som sportdirektörens höga mål: ”Vinna ett maximalt antal tävlingar”

I går släppte arrangörerna de preliminära laguppställningarna inför lördagens stora cykelpremiär, belgiska halvklassikern Omloop Het Nieuwsblad, och i dag bekräftade Emilia Fahlins franska stall FDJ-Nouvelle Aquitaine–Futuroscope sitt lag: Fahlin och danska stjärnan Cecilie Uttrup Ludwig, som delade på kaptensskapet i fjol, ihop med norska Stine Borgli, 22-åriga italienska nyförvärvet Marta Cavalli, australiska Brodie Chapman och franska Eugénie Duval.
Det är danskan som man kör för under de första tävlingarna, om man ska tolka sportdirektören Stephen Delcourts i det pressmeddelande han skickade ut på onsdagen: ”Förra året vann Évita Muzic (som står över helgens tävling och i stället kör GP Samyn på tisdag med fem andra lagmedlemmar) teamet första världstourseger i Giro Rosa. Vi tar med oss självförtroendet från den segern och bygger vidare som ett enat lag och med en helhjärtad support för Cecilie Uttrup Ludwig.”
Omloop Het Nieuwsblad är första gången någonsin som stallet kommer till start med ett sexmannalag med sex olika nationaliteter, skriver Delcourt. ”Det här kommer vara väldigt mycket nerver i den här tävlingen. Alla kommer vilja visa upp sig, för resten av kalendern är väldigt osäker (med tanke på coronasituationen)”, fortsätter han vidare, och: ”Vi kommer dels att använda loppet för att förbereda oss för Strade (Bianche, välrdstourpremiären nästa helg) och dels jobba hårt tillsammans med målsättningen att vara med längst fram.”
Delcourt nämner Strade Bianche, La Flèche Wallonne, Flandern runt, Paris–Roubaix, franska mästerskapen (laget har sju franska cyklister) och La Course som årets huvudmål och skriver att ”målet är att vinna ett maximalt antal tävlingar”.
Eftersom säsongen är så osäker vill ingen missa inledningen, så nästan alla världens toppåkare finns med i startlistan. Regerande världsmästaren Anna van der Breggen finns med, liksom världsrankningsettan Elisa Longo Borghini, tvåfaldiga världsmästaren Annemiek van Vleuten, och namn som Lisa Brennauer, Lizzie Deignan, Lotte Kopecky, Ellen van Dijk och Katarzyna Niewiadoma. Den enda topp tio-åkaren som saknas är 14-faldiga VM- och OS-guldmedaljören Marianne Vos, som precis som vanligt kört cykelcross i vinter (tolva på VM) och därför skjuter lite på landsvägspremiären.
Banan är hemlig, eftersom man vill undvika publiksamlingar (de belgiska covidreglerna säger att publiken inte får stå vid start, i mål, i backar eller längs kullerstenspartier, och på övriga delar maximalt vara fyra i grupp), men herrarnas bana har läckt ut, och den är i princip oförändrad jämfört med fjolåret. Om samma gäller damerna ser banan ut så här, med start i Gent, mål i Ninove och nio kullerstensavsnitt och tio backar (där den näst sista är superklassiska Muur Kapelmuur, där det är kullersten i själva backen). Någon liten ändring bör dock bara gjord, för den officiella distansen har ökat från 122,9 kilometer i fjol till 124,4 i år.
Tävlingen sänds i Eurosport (förmodligen bara i deras playtjänst), men damerna visas först efter att herrarna gått i mål (preliminär sändningsstart 16.37 av damtävlingen), vilket innebär att man nog bara hinner se sista fjärdedelen.
Inför premiären tog jag ett längre snack med Fahlin i måndags, och det har genererat tre artiklar. Den första gick ut i morse (den handlar om hennes arbete med värmeanpassning inför OS), och den andra kommer i morgon bitti (den handlar om hur hon ser på året och framtiden). Den tredje handlar om hur hon ska göra för att blidka SOK:s krav och bli OS-uttagen, den publiceras förmodligen på fredag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: