Mitt bland alla inställda lopp kommer här en rolig löparnyhet: Sveriges kanske hetaste ultralöpare just nu, 35-åriga Anna Carlsson (som ursprungligen kommer från Färila i Hälsingland men som sedan ett antal år tillbaka bor i Abisko), kommer med start den 24 april att springa hela Bergslagsleden. Det avslöjade hon i facebookgruppen Ultralöpning i Sverige i kväll.
Örebrolöparen Lars Drageryd tog ju tillbaka rekordet, FKT:t, på leden när han i somras sprang de 28 milen, mestadels på stig, från Kloten till Stenkällegården, på 43 timmar, 58 minuter och 53 sekunder. Ett hårt men absolut inte ouppnåeligt mål för en löpare som Carlsson, även om hon själv hävdar att hon ”ska ta sig från A till B” snarare än jaga något rekord. Visar sig Drageryds tid ändå tuff finns karlskogingen Leonora Johnssons damrekord på 75 timmar och sju minuter att ta sikte på.
Carlsson började tävlingslöpa efter 30, men slog igenom med buller och bång när hon vann Swedish alpine ultra (och slog alla utom två herrar) i sina hemmafjäll sommaren 2017. Totalt har hon sprungit tolv ultratävingar hemma i Sverige, vunnit tia och aldrig varit sämre än tvåa (och totalvunnit, över alla herrar, i både The Hill marathons 2020 och Swedish alpine ultra 2019), och 2019 var hon fyra i stortävlingen TDS (från Chamonix till Courmayeur, under UTMB-veckan) och tredje bästa dam i backyard ultra-VM i Tennessee. För allmänheten är Carlsson nog ändå mest känd för Sportspegeln-inslaget om den virtuella backyard ultra-tävlingen förra våren då hon sprang 45 timmar och lika många 6,7-kilometersvarv på Torneträsks is. Redan förra året hade hon dessutom en plats säkrad till legendomsusade Barkley marathons, men då blev tävlingen inställd och i år omöjliggjorde coronarestriktioner inresan till USA.
Alla rekordinnehavarna på Bergslagsleden
I december 2011 genomförde örebroaren Carl Modig hela leden som en del i sitt projektarbete på gymnasiet. Han gjorde det mitt i vintern och bar själv med sig alla förnödenheter, vilket gör att hans tid på 107 timmar fortfarande gäller som den bästa osupportade tiden på leden.
Örebroarna Johan Röjler och Peter Knoblach misslyckades med ett rekordförsök 2015, men genomförde hela leden på 85 timmar och 33 minuter 2016, med tre övernattningar på vägen.
Karlskogingarna Leonora Johnsson och Filip Andersson sprang hela leden på 75 timmar och sju minuter i början av juni 2019, med en taktik där de under huvuddelen av sträckan växelvis sprang och vilade två timmar i taget. Tiden gör att Leonora fortfarande är den kvinna som klarat Bergslagsleden på snabbast tid.
Mindre än två veckor senare bättrade örebroaren Lars Drageryd det rekordet med nästan 13 timmar när han sprang hela leden på 62 timmar och 22 minuter. Han nöjde sig med två korta nattvilor.
Samma taktik hade Josef Snellman, från Kristinehamn, som i september samma år förbättrade rekordet till 57 timmar och 44 minuter.
18–20 juni 2020 slog Karl-Fredrik Andersson från Skövde, bosatt i Fjätervålen, det rekordet med ytterligare drygt elva timmar när han utan att sova mer än tio minuter sprang de 28 milen på 46 timmar, 19 minuter och 22 sekunder. Tanken var att han skulle springa leden till Viktor Stenqvist och Rasmus Persson, men de tvingades kliva av under vägen.
Drygt en månad senare, 27–29 juli 2020, tog Drageryd tillbaka rekordet genom att springa på 43 timmar, 58 minuter och 53 sekunder – alltså nästan 19,5 timmar snabbare än han gjorde året innan och drygt två timmar snabbare än Andersson. Rekordet kunde ha blivit större – Drageryd var runt 5,5 timmar före Anderssons notering i Ramundeboda, då fem mil återstår, men fick problem med ryggen sista och fick kämpa otroligt sista milen.
Under 2020 gjordes det också tre misslyckade försök: 22–23 juli och 19–20 november testade Dennis Källerteg och 19–20 september Anders Kleist. Dessutom avbröt Rickard Ahlberg två försök att ta Carl Modigs osupportade FKT, 29 respektive 31 december.
Svenska orienteringsförbundet presenterade en uppdaterad SM-kalender i dag. Sedan tidigare var det klart att natt-SM, som skulle ha arrangerats i Österåker den 16 april, skjutits på framtiden. Nu är det också klart att det bara blir seniorelitklasser under SM i ultralång distans i Västervik den 11 april, där det dagen innan kommer arrangeras en nationell elittävling i medeldistans med samma begränsningar. SM i sprint och sprintstafett flyttas från den tänkta helgen 23–25 april, men kommer ”sannolikt” (som förbundet skriver) att ligga kvar under det första halvåret. Det blir ändå SM-tävling i Norrtälje den hlegen, men i stället i knockoutsprint (som tidigare varit en distans man velat ha in i SM-veckan). Lördagen avgörs ett EM-test i vanlig sprint som kommer att fungera som kval till söndagens knockout-SM. I alla dessa tävlingar är det max 75 damer och lika många herrar som tillåts starta.
Helgen 30 april–2 maj, då Tiomila skulle ha avgjorts, kommer det i stället att arrangeras en elitstafett utanför Eskilstuna med sex sträckor.
– Det känns verkligen kul att vi har landat i en plan som gör att vi kan erbjuda fyra individuella tävlingar för seniorer under april månad plus en stafett i månadsskiftet april-maj för våra elitklubbar. I nuläget tillåts endast tävlingar för elitaktiva som är på nationell seniornivå. Även om vi hoppas på lättnader i restriktionerna finns det i dag inget beslut om det, säger orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström till förbundets hemsida.
SM i medeldistans, stafett och långdistans är sedan tidigare planerade till augusti och september.