Jonatan Gustafsson uttagen till orienterings-EM: ”Får jag allt att stämma är inget omöjligt”

Man började ju ana storform redan när Jonatan Gustafsson sprang in som sjua på ultralånga SM för två veckor sedan (tja, löparmässigt förstås när han klämde till med dubbla distriktsrekord på 3 000 meter i vintras), och i helgen följde han upp med en sjundeplats i lördagens intervallsstarts-sprint-EM-test och en semifinalplats i söndagens knockoutsprint-SM i Norrtälje. Ändå var jag inte helt säker på att landslagschef Håkan Carlsson skulle våga satsa på den 21-årige Örebrokillen, som aldrig sprungit för juniorlandslaget (jo, i friidrott förstås, i Landslagsutmaningen i Söderhamn i somras, 1 500 meter på 3.56,19), i konkurrens med löpare som har större meriter från tidigare år. Men det gjorde han alltså. När truppen till EM i Schweiz om två veckor i dag togs ut var Gustafsson en av åtta svenska herrlöpare. Därmed är han garanterad start både i den vanliga sprinten och i knockoutsprinten eftersom Sverige har åtta platser i respektive disciplin.
Hela åtta av 17 löpare i truppen (Tove Alexandersson har friplats på damsidan, så de är nio) är faktiskt debutanter, däribland förstås Gustafsson.
– Vi har en häftig mix av löpare som redan sedan tidigare presterat på högsta internationella nivå i flera mästerskap blandat med flera löpare som presterat fina resultat under uttagningshelgen i Norrtälje. Vi siktar på att bli bästa nation. Det är en tuff målsättning kanske, speciellt med tanke på att EM avgörs i Schweiz som är den kanske tuffaste sprintmotståndare man kan ha. Men det är samtidigt en fullt realistisk inställning, säger Carlsson till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
Tisarens starkaste trio Lilian Forsgren (en av fyra i landslagets träningsgrupper på damsidan som inte får plats i EM), Josefin Tjernlund och Ellinor Tjernlund svarade inte för sina starkaste prestationer i helgens tester (tio–elva–tolv på lördagen. elva–nia–tolva på söndagen) och får därmed ingen plats i truppen. Forsgren är däremot uttagen som tia i damlaget, första reserv, och har därmed en god chans att få starta om någon av de andra åtta (utöver Alexandersson, vars plats är personlig) blir krasslig eller så.
EM i Schweiz dubblerar som världscuppremiär i år och avgörs i det pittoreska staden Neuchâtel vid sjön med samma namn. Mästerskapet startar med sprintstafett torsdag den 13 maj (såvitt jag kan se kommer Sverige bara till start med ett lag, så det lär inte bli någon länslöpare där) för att sedan fortsätta med knockoutsprintkval på fredagen den 14 maj (122 herrar och 107 damer är anmälda, bara 36 per kön går vidare) och kvartsfinaler, semifinaler och final på lördagen. På söndagen avslutas mästerskapet med den vanliga sprinten (som inte längre föregås av något kval).
Gustafsson blir den femte länslöparen i ett internationellt seniormästerskap sedan 2010 efter Martin Regborn (skadad nu),  Forsgren, Josefin Tjernlund och Filip Dahlgren (Örebrobördiga Maria Magnusson och ex-Tisaren-löparen Johan Runesson kan förvisso adderas till den listan om man är generös; och ett gäng schweiziska löpare, mest notabelt Simone Niggli och Matthias Kyburz, har förstås sprungit internationella mästerskap samtidigt som de representerat Tisaren i svenska tävlingar). Niggli är för övrigt ”teknisk direktör” för mästerskapet i Schweiz.
Kollega Billy Hammer snackade med Gustafsson strax efter att han mottagit glädjebeskedet, en intervju ni kan läsa här. Han säger bland annat:
– Får jag allt att stämma med tekniken och vägvalen, så är inget omöjligt. Det är kanske högt att sikta mot medalj, men vi får se.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: