Liten guide till Thüringen runt – Emilia Fahlins uppladdning inför OS med start i morgon

I morgon startar Thüringen runt som blir Emilia Fahlins sista tävlingsinsats före OS i Tokyo, sånär som på endagars-världstourtävlingen Le Course strax före avresan, den 26 juni. Det tyska etapploppet (som i år har status som proseries-tävling, alltså nivån precis under världstouren) har, med tre undantag (bland annat i fjol), körts årligen ända sedan 1986, och Emma Johansson har tre totalsegrar (2011, 2013 och 2015). Fahlin har kört tävlingen tre gånger tidigare: 2012 låg hon tolva i totalen (hade lagkompisen Trixi Worrack som tvåa) när hon bröt inför sista etappen, 2013 blev hon 47:a (oklart vad som hände där, det verkar som att Hitec products bara fick två cykliser i mål) och 2016 blev hon tolva som kapten i landslaget (hon fick komma loss Alé Cippolini och köra i blågult som en del av uppladdningen för OS och VM) och var bland annat trea på en etapp efter att ha blivit tvåa bakom Marianne Vos i spurten bakom en utbrytare.
Antalet etapper och utformningen på tävlingen har fluktuerat över åren. I år är det sex linjeetapper som gäller, tisdag–söndag, och jag har hittat kartor men inga höjdkurvor, och det är svårt att med någon typ av tillförlitlighet gissa sig till vad cyklisterna kommer ställas inför utifrån tidigare bansträckningar. Så jag lämnar er med distanserna, det blir 89 kilometer på tisdag, 125 på onsdag, 116 på torsdag, 101 kilometer på fredag, 143 på lördag och avslutningsvis 98 kilometer, med start och mål och någon typ av varvbana, på söndag.
Fahlins stall FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope har tolv cyklister under kontrakt och kommer till start med de sex som inte körde spanska världstour-etapploppet Vuelta a Burgos med målgång i går. Det innebär att danska stjärnan Cecilie Uttrup Ludwig saknas men att italienska Marta Cavalli, som kört så starkt i vår, kompletterar Fahlin som toppåkare. I övrigt har laget norska Stine Andersen Borgli och franska trion Clara Copponi, Maëlle Grossetête och Jade Wiel till start.
Trots att många toppåkare valde att köra i Spanien i stället finns en hel del intressanta namn med i Tyskland. SD Worx-stallet kommer bli maktfaktorn med Chantal van den Broek-Blaak, Amy Pieters och Jolien d’Hoore till start, men även WNT pro cyclings Lisa Brennauer och Kirsten Wild, Trek-Segafredos Worrack, Lucina Brand och Ellen van Dijk ska räknas, liksom Lotte Kopecky (som kör för belgiska landslaget).
Vad jag förstått blir det i tv-väg bara sammandrag på kvällarna på någon lokal, tysk station, men vi får hoppas att det rapporteras bra i sociala medier.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: