Jacob Ahlsson klar för nytt landslagsuppdrag i Estland – och Tisarenlöparen kan fira 80-årsdagen som VM-tia

I slutet av maj gjorde 18-årige Kumlacyklisten Jonathan Ahlsson debut i den svenska landslagsdressen i seniorsammanhang (även om laget kallades U23 så tävlade de i en internationell seniortävling) – och som han gjorde det. 28:a och näst bäste svensk i Tour of Estonia, och fyra i U23-tävlingen (som bästa tonåring). Nu står det klart att han får en ny chans i blågult. Säsongens andra landslagsuppdrag körs också i Estland: Baltic chain tour med tre etapper nästa veckoslut, 20–22 augusti. Det bjuds på tre cirka 175 kilometer långa etapper (kartor och höjdkurvor är ännu inte publicerade) varav den sista till största delen går i Lettland men har start och mål i södra Estland. den första avslutas med tre intensiva 6,7-kilometersvarv inne i Tallinn och den andra har start och mål i Tartu och innehåller en sex kilometer lång grusvägssektion.
Resten av svenska laget består i övrigt av Ahlssons klubbkompis Hugo Forssell, Södertäljes Edvin Lovidius, Gånghesters Jacob Eriksson, Team Ormsalvas Emil Lindgren (inte mountainbikecyklisten alltså utan 21-årige landsvägstalangen med samma namn),och Erik Bergström Frisk som till vardags är proffs i continantal-laget Bike aid.
Det betyder att det inte blir någon Jacob Ahlsson den här gången, trots silvret bakom Forssell i tempo-SM förra veckan. Tillsammans med Emil Andersson är han utbytt mot Jacob Eriksson och Emil Lindgren den här gången.
Tävlingen körs på UCI 2.2-nivån, den fjärde och lägsta av internationella cykelförbundets nivåer för proffstävlingar.
Redan i helgen vankas cykeltävlingar på hemmaplan: Kinnekulleloppet på lördag följt av Kinnekulle cyclassic på söndag.

I helgen inleddes veteran-VM i orientering i ungerska Székesfehérvár – ett jätteevenemang eftersom vem som helst över 35 år kan anmäla sig. Trots att pandemin säkert gör att många äldre inte vill resa lockade lördagens sprintkval 1 295 startande, och till tisdagens skogskval (kval till både medel- och långdistans, alltså) är över 1 500 orienterare anmälda. I resultatlistan från sprinten hittar jag tre länsorienterare, varav Tisarens Kurt Åberg – som fyller 80 nästa vecka men redan klivit upp i H80-klassen (det gör man vid nyår det år man ska fylla) slutade på tionde plats i sprinten, drygt 3,5 minuter bakom segrande schweizaren Eric Bucher, men bra 1.40 från medalj. Kurts fru Britt-Marie Åberg stämplade fel i D75-klassen medan Hagabys Hans Egefalk hamnade långt ned i B-finalen i H45-klassen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: