Historiskt EM-guld till Jansson, Anfält topp tio på SM-maran (igen) och Regborn slaktade 35 år gammalt distriktsrekord

Vilken lördag det blev! Visst har det funnits många glada dagar i den här bloggens liv, men det här är en av de som packats med allra mest lokal framgång utspridd på olika platser. Allra högst slår så klart ett internationellt mästerskapsguld – och faktum är att Garphyttecyklisten Marcus Jansson EM-titel i mountainbikeorienteringens långdistans är den första svenska herrmedaljen genom alla tider på ett Europamästerskap i mountainbikeorientering. Bloggen har ju underrapporterat (ja, helt enkelt missat) mästerskapet i Portugal som inleddes med medeldistans i går (där blev Jansson bara 21:a, över sex minuter bakom segraren Simon Braendli, Schweiz) – men det var alltså i dagens långdistans som han verkligen smällde till. Trots en vurpa var han till slut snabbast med 42 sekunders marginal till ryssen Anton Foliforov på andraplatsen (och ytterligare en minut före alla andra) – och även om väntan blev lång (han gick ut som åtta av 54) fick han till slut kliva högst upp på prispallen.
– Det var svårt att förstå, men det känns väldigt skönt, sa han till Orienteringsmagasinet efteråt.
– Jag såg tidigt folk som startat före mig och hade en bra känsla hela tiden och gjorde inga större misstag. Jag tappade fokus och körde förbi näst sista kontrollen och fick vända tillbaka. Jag slog i axeln och är lite stel, men kunde snabbt få tillbaka fokus. Här fanns tid att ta in på mig för de andra, säger han.
För två år sedan var Jansson en del av det svenska stafettlag som tog VM-silver, Sveriges första internationella mästerskapsmedalj på herrsidan i mountainbikeorientering. Och nu blev han både den första svenska herrcyklisten att ta en individuell internationell mästerskapsmedalj och en EM-medalj what so ever.
Segern gör dessutom att Jansson klättrar och slutar säsongen som sexa i världscupen (det här var den sjätte och sista deltävlingen), även det historiskt starkt, och han var bara 28 poäng från pallen. Medeldistansvinnaren Braendli tog hem titeln.
EM avslutas med stafett i morgon.

Bara 13 dagar efter förstaplatsen i M45-klassen i Berlin marathon slog Erik Anfält till igen. I Stockholm marathon blev han bäste länslöpare (Erica Lech blev sjuk och kom inte till start, så om mitt tips annars hade hållit står skrivit i stjärnorna) och blev för sjunde året i rad topp tio på SM i maraton (med just en tiondeplats av snveskarna, och en sammanlagd 18:e-plats i loppet).  Ja, och faktum är att han sprang drygt sex minuter snabbare än när han tog SM-brons 2018 (men då var förhållandena – och motståndet – bättre den här gången). 45-åringen, som på den rekordsnabba banan i Berlin sprang på 2.26.35, öppnade med en första halva på 1.12.25 i Stockholm (i paritet med hans pers från Rotterdam 2019) och gick efter en andra halva på 1.14.16 i mål på 2.26.41 – och hade därmed drygt 1,5 minuts marginal till elfteplatsen av svenskarna. Det var Anfälts 13:e mara i fyraminutersspannet 2.24.30–2.28.30 – en osannolik jämnhet.
”Ser kanske inte så överdrivet nöjd ut på bilden med Fred Grönwall efter dagens Stockholm marathon. Men den bilden ljuger. Grymt nöjd faktiskt”, skriver Anfält på instagram. ”Just den sviten känns inte riktigt som att den blir lättare och lättare att förlänga för varje år som går. Men kanske kan lyckas något år till. Vem vet”, tillägger han om det här med att vara topp tio i SM-klassen år efter år.
Jonas Nilsson blev näst bäste länslöpare på 2.32.39 (nästan två minuter bättre än i Berlin för 13 dagar sedan!) och Andreas Ingberg, som ”bara” gjorde 2.51 i Berlin, fick det nu att stämma betydligt bättre och gick in som tredje bästa Örebrolöpare på 2.36.17.
Ytterligare fem löpare från länet gick under tre timmar: Fredrik Rådström (2.47.07), Markus Liljenroth (2.48.25), Pär Englund (2.49.47), Jonathan Kandelin (2.52.14), Martin Duberg (2.52.33) och Mikael Waldenborg (2.56.07). Gemensamt för sju av nio sub tre-löpare är att de tävlar för Örebro AIK (Rådström för Hällefors, Englund för Start).
Marie Dasler startade faktiskt, helgen efter sitt livs första sub tre-mara i London, men bröt efter drygt tio kilometer (som passerades på 43.27, som klart snabbast av K55:orna. Därmed blev hennes klubbkompis (i IF Start) Kajsa Rosdal bäst av länslöparna på damsidan med 3.30.05 (122:a totalt, med splittarna 1.37.37/1.52.26). Örebro AIK:s Karin Karlsson näst bästa länslöpare på 231:a plats med 3.40.41 (jag ber om ursäkt om jag missat någon högre upp, både på dam- och herrsidan – resultatlistorna från Stockholm är inte lättsökta).

Dagens verkliga kanontid sattes dock på halva distansen, hemma på Örebros gator, i Åstadsloppet. Martin Regborn, som förra helgen avslutade den internationella orienteringssäsongen med världscupfinalen i Italien hade form kvar i benen och krossade Mikael Abrahamssons 35 år gamla distriktsrekord på halvmaran med över en minut – trots att Regborn fick göra hela loppet solo (han vann över fyra minuter före kenyanen Zachariah Mogendi. Tiden? 1.05.09. Då ska man veta att Åsbroduon Mikael Abrahamsson (med tidigare distritksrekordet på 1.06.10) och Patrik Johansson (1.06.22 i samma veva i mitten av 80-talet) är de enda distriktslöparna genom tiderna som tidigare gått under 1.07. Bäst under 2000-talet var Linus Rosdal (som då tävlade för KFUM Örebro) med 1.07.46 2016. Och Regborns eget pers (från den enda tidigare halvmaran han fullföljt) låg på över 1.09 …
Hetaste duellen var på damsidan där Fanny Schulstad och Liduina van Sitteren låg tillsammans en bra bit, men till slut var Schulstad (som väntat) starkast och korsade mållinjen på 1.19.13 med van Sitteren 1.35 bakom. Eskilstunalöparen Josefine Johnsson (1.21.18) tog tredjeplatsen medan Kristalina Smårs var tredje bäst av länslöparna med 1.29.13. Resultat som gjorde att van Sitteren nu passerat Marie Dasler i långloppscupens sammandrag och tuffar på mot en ny totalseger.
På herrsidan tog Per Arvidsson (1.09.49) tredjeplatsen, som näst bästa länslöpare, och drygade därmed ut sin ledning i långloppscupen (han säkrar därmed en ny totalseger i långloppscupen om han tar en enda poäng på de fyra tävlingar som återstår – eller om Oskar Hansson, som är ende utmanare kvar, inte vinner samtliga). Dalalöparen Kim Andersson (1.11.56) blev fyra medan KFUM Örebros Tomas Bjurström (1.14.27) tog femteplatsen och därmed blev tredje bästa länslöpare.
KFUM Örebro-duon Ronja Lindgren Fjellner (37.43) och Axel Sandberg (33.07) vann tiokilometersdistansen medan Karlskogas Anna Ferletta (19.00) och Upsala IF:s Rasmus Ahlgren (15.32) vann femman. På den senare blev Marcus Lundin (17.56) bäste länslöpare med en sjundeplats.

Allt annat som hände på lördagen – och det var en del – får vi samla upp i morgon!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: