Klart för nytt 24-timmarslopp (och tre andra distanser) på rundbana – boka in en novemberhelg på Örebrotravet

I går smygsläpptes nyheten på facebook, i dag öppnade intresseanmälan och i förmiddags skrev jag en artikel på na.se: Det blir ett 24-timmarslopp i länet i år också, och det blir på en travbana – men den här gången på Örebrotravet istället för på Fornaboda som i fjol. Arrangörerna är desamma: Ola och Marie Nordahl genom 114sport/Udda ultra, som även förestår Kvinnersta backyard ultra nästa helg. Banlängden är också precis som i fjol drygt 1 000 meter (båda travbanorna är 1 000 meter i innerkant, där hästarna springer, men löploppet kommer att gå längst ut på gruset, där det inte är doserat), men på banan vid Marieberg finns funktionella strålkastare och enligt arrangörerna möjlighet till ännu bättre service. Förutom 24-timmars bjuds det också på tolv-, sex-, tre- och entimmarslopp. Men allt bygger på att minst 50 löpare anmäler sig på ganska kort tid, för ekonomin måste gå ihop – annars ställs loppet in. Alla klasser startar 10.00 lördagen den 20 november. 24-timmarslöparna byter håll efter sex (det gör också tolvtimmarslöparna), tolv och 18 timmar och går i mål 10.00 på söndagsmorgonen (de andra klasserna hinner ju ta slut på lördagen). Namnet är precis som i fjol Örebro 24h.
Om loppet blir av blir det det fjärde 24-timmarsloppet i länet genom tiderna – det arrangerades nämligen två i Hallsberg (24h Hallsberg). Därifrån (Transtensvallens löparbanor) är de längsta resultaten som åstadkommits på länsmark: Varbergs Åsa Hällstorps 200 910 meter och Hässelbys Fredrik Elinders 218 944 meter (och bästa länslöparen på länsmark blev Hasse Byrén som var tvåa 2009 på 209 923 meter). I fjolårets travbanelopp vann Täbys Anders Norén på 200 675 och Halmstads Elin Engström på 166 502 meter.
De två bästa prestationerna av länslöpare i grenen är dock båda satta på löparbanorna i Skövde: 2015 tog Sören Forsberg guld i det som då var riksmästerskap (från och med i år fullvärdigt SM) på 226 107 meter och i fjol sprang Jenny-Anna Ehrling hem brons i samma tävling med 182 245 meter.
I år är SM det enda ”riktiga” lopp som arrangerats, och där vann Torslandas Elin Hartelius på 210 051 meter och Näsums Bill Öster på 222 482 meter. Bara veckor efter det planerade loppet på Örebrotravet löps 24-timmarsdistansen inomhus i Växjö, på PRT (Personliga rekordens tävling), vilket är en rätt tuff krock för arrangörerna i Örebro. Nästa år siktar Nordahls på att ha sitt travbanelopp tidigare på hösten, och därmed bli ett komplement till vårens SM i Växjö, sommarens lopp i Skövde och vinterns inomhustävling i Växjö.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: