Regborn, Rosdal och Bergentz klara för terräng-NM – och Svensson får chansen i ny elitsatsning

I slutet av juli 2013 gjorde Martin Regborn seniorlandslagsdebut i orientering, i Euromeeting i Skottland (sedan dess har han bland annat gjort sex VM och tagit EM-brons). Drygt åtta år senare är det nästa helg dags för landslagsdebut även i friidrott – i de nordiska mästerskapen i terränglöpning i Huddinge. Regborn är en av sex svenska herrar som är uttagna av landslagsledare Lorenzo Nesi till det nio kilometer långa loppet, och det sker förstås efter helgens framgångar i terräng-SM, där han blev sexa på den långa distansen och åtta på den långa och länge var med i medaljfajten på båda. Han får sällskap i laget av tidigare klubbkompisen i KFUM Örebro, Linus Rosdal (numera i Akele), som tog karriärens första SM-medalj i söndags och även för honom är det, tror jag i varje fall, landslagsdebut, trots alla fina resultat genom åren (terräng-SM-guld i M22-klassen 2013, bäste svensk i Lidingöloppet 2015 och i år Sverigetrea på 5 000 meter).
Förbundet har helt enkelt tagit ut topp sex från långa klassen på terräng-SM, men tvingats ersätta vinnaren Samuel Russom – som flytt till Sverige från Eritrea och inte är klar att tävla för nya landet än. Den platsen tar David Nilsson, den tidigare svenska rekordhållaren i maraton som i år sprungit 29.11 på landsvägsmilen och 1.04 på halvmaran.
Junior-NM avgörs samtidigt (över sex kilometer), och dit har stora Örebrotalangen Wilhelm Bergentz fått en av sex herrplatser. Han får därmed göra en sista tävling innan klubbytet från KFUM Örebro till Hälle den 15 november (men i NM springer man ju ändå för Sverige), och det blir hans tredje landslagsuppdrag i år efter U19-EM och landsvägslandskampen i Italien. I juniorlaget saknas Hässelbys Yohannes Kiflay, som var tvåa på SM, av någon anledning (skadekänning?), men övriga på topp fem i P19-klassen är med, plus vinnarna i P17- och P16-klasserna (Mölndals Jonathan Grahn och Västerås Markus Andersson).
Tävlingarna avgörs vid Lida friluftsgård lördagen 7 november, och varvet är 1 500 meter lång där 75 procent består av gräs och terrängspår medan 25 procent är grusväg – seniorerna kör alltså sex varv, juniorerna fyra.
Samma dag, och på samma bana, avgörs också veteran-NM (som har öppen anmälan, räkna med att det blir en del lokala namn där också) och Långa Tullinge-Tumbaloppet, en 20 kilometer lång motionstävling.

Från förra veckans nyhetsflöde kan man också plocka upp noteringen att Tisarens landslagsorienterare Andrea Svensson, som bor i Göteborg, är en av 26 idrottare (en av fyra orienterare) som blivit antagen till High performance Göteborgs elitidrottsprogram. Göteborgs stad finansierar satsningen som Västra Götalands distriktsidrottsförbund står bakom, och ger satsande elitidrottare stöttning med allt från fysträning, nutrition, mental träning och tester, och dessutom ett träningsbidrag. Det här är alltså en fin möjlighet för idrottare i ekonomiskt mindre fördelaktiga sporter att kunna satsa på heltid (eller i varje fall till större del än tidigare).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: