Med i anmälningslistorna – men fortfarande inga svar om Fahlin: ”Vågar inte uttala mig om nästa säsong”

Häromdagen dök några preliminäranmälningar (jag vet egentligen inte varför man gör sådana, men det kanske underlättar arrangörernas marknadsföring att veta vilka cyklister som kommer långt i förväg) inför cykelvåren 2022 upp i mitt flöde i sociala medier: Det franska proffstallet FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope har anmält sina två stjärnor – örebroaren Emilia Fahlin och danska Cecilie Uttrup Ludwig – till fyra av vårklassikerna i Benelux (som samtliga finns med på världstourprogrammet): Flandern runt, Amstel guld race, Vallonska pilen och Liège–Bastogne–Liège. En sådan preliminäranmälan är till intet förpliktigande, men kan i det här fallet kanske ändå tolkas som ett tecken på att teamet räknar med Fahlin nästa vår.
Det har ju varit tyst och locket på sedan Fahlin så överraskande valde att tacka nej till OS (och därefter EM, VM och alla andra tävlingar den här säsongen, efter franska världstourtävlingen La Course den 26 juni som visade sig bli hennes sista). Jag har skrivit hundratals artiklar om Fahlin genom åren, och förstås varit mycket intresserad av vad som egentligen hänt, och jag har givetvis testat att ringa och skickat ett och annat sms under de här månaderna, men jag har förstått att hon vill vara ifred. Kanske för att fundera över framtiden. Och det måste man respektera.
Men i går gick Vårgårda cycling, arrangörerna bakom Sveriges enda världstourtävling, ut med ett pressmeddelande där förbundskaptenen Lucas Persson uttalade sig och där det framgick att Fahlin ”kände sig utbränd” när hon hoppade av OS. I sådana fall inte ett dugg konstigt att även resten av säsongen sedan ställdes in.
– Jag vågar inte uttala mig om hur det blir nästa säsong. Men jag hoppas så klart att hon kommer tillbaka. Hon har ett år kvar på sitt kontrakt med FDJ Nouvelle och jag ser positivt på en fortsättning för Emilia, säger Persson i pressmeddelandet.
Det finns mycket att se fram emot i tävlingsprogrammet 2022 om Fahlin kommer tillbaka. Förutom VM, EM och SM (tre mästerskap som arrangeras varje år) så hålls den första upplagan av världstour-etapploppet Battle of the north (som ersätter Tour of Norway och har tre etapper i Norge, två i Danmark och en i Sverige). Dessutom arrangeras äntligen den första upplagan av det nya försöket med ett Tour de France (1984–2009 arrangerades en stundom rätt blek version av Tour de France för damerna, men nu ska bli the real deal om än över ”bara” åtta dagar), plus den andra upplagan (första på ordinarie datumet på våren) av Paris–Roubaix och så har bland annat Ride-London classique, mitt i den brittiska huvudstaden, tagit sig in på världstourprogrammet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: