Allt inför veteran-SM i friidrott: Dasler ska försvara fyra guld, Nagle får tuff konkurrens och Arvidsson och Nätterlund gör debut (med medaljchans)

När mästerskapet blev inställt på vårvintern, på grund av det totala tävlingsförbud som just då rådde för allt utom elitidrott såg det ut att inte bli något inomhus-veteran-SM i friidrott 2021 – men pandemin och restriktionerna lättade under sommaren tog Västerås på sig att arrangera mästerskapet kommande helg, medan 2022 års mästerskap ska gå i slutet av februari eller början av mars (men där har jag inte sett besked om någon arrangör än, möjligen är det inte klart eller också har jag bara missat det). Chans till många medaljer på kort tid, alltså – men kom ihåg att de som är födda ett år som slutar på siffran 2 eller 7 byter klass uppåt från 2021 till 2022 (till exempel blir en K/M45:a född 1972 blir K/M50:a vid tävlingsårsskiftet på måndag). Eftersom 2020 års mästerskap hann avgöras i Malmö innan coronan tog Sverige i sitt grepp några veckor senare innebär arrangemanget av 2021 års mästerskap i helgen att det inte blir några luckor i historiken (vilket man inte kan säga om de internationella veterantävlingarna, där allt blivit inställt sedan corona slog till).
Det går att anmäla sig ända fram till grenstart, typ, vilket gör att startlistorna inte behöver betyda allt – men ordinarie anmälningsstopp är hur som helst passerat, så de stora dragen kan man se. Från lokalt håll är det the usual suspects som man ska hålla koll på: Marie Dasler körde ju en jättekombo i utomhus-veteran-SM på Öland i somras och tog då guld på 800 och 1 500 meter och silver på 400, 5 000 och 10 000. Hon nöjer sig nu med 3 000 meter på fredag (där hon är den enda anmälda), 1 500 meter på lördag och 800 meter på söndag (där är konkurrensen som störst med fyra löpare). Inomhus är hon regerande mästare i K50 på alla distanserna (plus 400 som hon avstår). IF Start-kollegan Maria Nagle springer samma distanser, men i K45. Hon tog guld på 5 000 och 10 000 meter utomhus i somras, men har det lite tuffare på medeldistans (som ju är det som gäller inomhus). I fjol blev hon tvåa, rejält distanserad av Björnstorps Annika Faager som är med nu också, på 1 500 och 3 000 meter. Anmäld den här gången är också gamla Tisaren- och Djerf-orienteraren Linda Take (som i friidrott alltid tävlat för hemmaklubben IF Göta från Karlstad). Almby IK:s Bo Persson tog guld på de tre längsta distanserna i M70 i somras och är regerande mästare på 3 000 meter (men han förlorade spurtduell på 1 500 inomhus i fjol). Samma Tommy Eriksson, från Nyköping, som han tampades med då är anmäld i år också, och båda kör 800, 1 500 och 3 000 meter. Hans klubbkamrat (och fru) Ljiljana Persson springer samma distanser i K65 och har medaljer att försvara på de två längsta. Och KFUM Örebros Lars Lundegård, som missade ute-SM i somras, har medalj på 800 meter att försvara i M55. Han startar även på 1 500 meter.
Men utöver dessa vana veteranlöpare finns också två debutanter – IF Start-duon Per Arvidsson och Mattias Nätterlund som blev veteraner vid förra årsskiftet (de fyllde 35 i år, alltså, födda 1986) men som inte utnyttjat den möjligheten till att springa till exempel ute- eller terräng-SM. Båda ställer upp på 3 000 meter på söndag. Spanar man in konkurrensen är Arvidsson solklar guldfavorit (med brasklapp för orienteraren Henrik Löfås som inte verkar ha gjort en friidrottstävling sedan 2018 – vilket bör säga något om status) medan Nätterlund är medaljkandidat. Hetaste namnen emot är i tur och ordning Christian Seeger (Uppsala LK), Jimmy Iby (Hakarpspojkarna) och Karl Wilenius (Lidköping). Loppet avgörs 20.40 på fredag kväll, som final på den första dagens tävlingar (hela tidsprogrammet finns här).
Örebro AIK:s Fredrik Johnsson har hunnit fylla 46, men leker allt som oftast fortfarande i elitklasserna och sorteras närmast in i samma kategori som de båda ovan. Nu testar han (mig veterligt för första gången) veteran-SM och kommer tillhöra favoriterna på 3 000 meter i M45-klassen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: