Jonatan Gustafsson fick göra mästerskapsdebut i EM och både Andrea Svensson och Ellinor Tjernlund gjorde världscupdebut i år. När Svenska orienteringsförbundet, under ledning av landslagschef Håkan Carlsson, på torsdagen offentliggjorde landslagsgrupperna inför 2022 stod det också klart att alla tre nu får en officiell plats i den svenska landslagsvärmen, vilket innebär mer stöttning från förbundet under det kommande året (som möjlighet att åka på läger, men också tillgång till tränare, sjukgymnaster, kostrådgivare och så vidare). För Gustafsson och Tjernlund är det första gången i orienteringslandslaget medan Svensson var med i utvecklingslandslaget redan 2017 (efter att ha tagit JVM-guld i stafett och brons individuellt) men efter några tyngre år nu fått ett andra genombrott. Martin Regborn är förstås given i A-landslaget, där han går in på sitt sjätte år (dessförinnan fyra år i utvecklingslandslaget), medan Lilian Forsgren åker ur landslaget igen (2015 var hon uppe i A-landslaget, sedan har hon åkt in och ut i utvecklingslandslaget). Att stå utanför landslaget innebär dock inte att man inte har chans att få springa mästerskap – vilket Forsgren själv är ett levande bevis för (med EM 2018).
Man kan notera att den totala summan löpare är den största som tagits ut sedan 2014: Tolv löpare i A-landslaget plus 20 i utvecklingslandslaget, men det kan gå åt eftersom det både är sprint-VM (huvudmålet för bland annat Regborn), skogs-EM och world games, utöver världscup och Euromeeting.
– De tolv löpare vi har tagit ut i A-landslaget är de som vi bedömer har medaljnivå under 2022. Vi har ett väldigt starkt landslag och det är häftigt att vi har så många som är på en så hög nivå, säger Carlsson, som ju är örebroare, till orienteringsförbundets hemsida och tillägger om Regborn:
– Martin har haft det jättetufft med skador, men visade med femteplatsen på världscupen i Italien att han är med och krigar om medaljerna igen.
Noterbart är dock att dubble världsmästaren Jerker Lysell, som flyttade till Örebro i augusti men alltjämt tävlar för moderklubben Rehns BK, saknas i trupperna. Det måste vara första gången på mer än tio år som han står utanför.
Vid pressträffen offentliggjordes också att Carlsson från och med nu enbart kommer vara landslagschef och inte dubblera som förbundskapten (den rollen delar nu istället Anneli Östberg och Kalle Dahlin).
– Nu kommer jag att ha mer tid och energi att lägga på långsiktiga frågor för att kunna skapa goda förutsättningar för våra landslag över tid, säger Carlsson till förbundets sida.
Jag har försökt göra en överblick av antalet löpare i orienteringslandslaget över tid och vilka lokala länslöpare i den här generationen som fått chansen, men eftersom Svenska orienteringsförbundet bytt hemsida och media verkar ha varit dålig på att återrapportera de fullständiga trupperna så har jag inte lyckats gräva mig längre tillbaka än till 2015. Hur som helst så debuterade Lilian Forsgren (och Beata Falk, som sedermera lade ned sin elitsatsning, och Johan Runesson, som när han togs i landslaget tillhörde Tisaren men sedan bytte klubb under vintern) i landslaget 2011, Martin Regborn 2013 och Filip Dahlgren troligen 2014.
2015 (totalt 18 löpare i A-landslaget+12 i utvecklingslandslaget): Forsgren och Filip Dahlgren i A-landslaget. Regborn i utvecklingslandslaget. Regborn och Forsgren sprang VM.
2016 (10+24): Dahlgren, Regborn och Forsgren i utvecklingslandslaget. Regborn sprang VM. Regborn, Forsgren och Josefin Tjernlund sprang EM.
2017 (16+17): Regborn i A-landslaget, Forsgren, Andrea Svensson och Tjernlund i utvecklingslandslaget. Regborn sprang VM.
2018 (18+7): Tjernlund och Regborn i A-landslaget. Regborn sprang VM. Regborn, Tjernlund och Forsgren sprang EM.
2019 (13+6): Regborn i A-landslaget. Regborn sprang VM.
2020 (11+7): Regborn i A-landslaget.
2021 (9+12): Regborn i A-landslaget, Forsgren i utvecklingslandslaget. Forsgren och Jonatan Gustafsson sprang EM.
2022 (12+20): Regborn i A-landslaget, Andrea Svensson, Ellinor Tjernlund och Gustafsson i utvecklingslandslaget.
Jag nästan utlovade ju en Linus Rosdal (och gav hopp om en Regborn) i terräng-EM i Dublin i december, men när den första uttagningen till mästerskapet i dag presenterades hade förbundskapten Lorenzo Nesi inte tagit ut en enda herrsenior. Motiveringen är att David Nilsson, som försvarade sitt NM-guld i söndags, prioriterar bort mästerskapet för Valencia marathon, och att det därmed är tveksamt om Sverige kan hitta någon löpare med topp 25-möjlighet individuellt eller mönstra ett lag med topp åtta-potential (vilket är friidrottsförbundets egna krav för att skicka löpare) trots den solklara lagsegern i de nordiska mästerskapen. Uttagningen kan kompletteras fram till den 28 november, men för att fler löpar ska komma ifråga lär nya resultat från terrängtävlingar i Europa krävas.