Gott nytt friidrottsår – på lördag blir det världsrekordförsök i Tybblelundshallen och här är Bergdahls nya träningsgrupp efter flytten till Örebro

Gott nytt år! Ja, friidrottsår, alltså. I går var det tävlingsårsskifte, vilket innebär att vi nu officiellt är inne i 2022 när det gäller friidrott (och alla som fyller 35 år nästa år är därmed redan nu veteraner om de ställer upp i en inomhustävling i Sverige). Att man förlägger tävlingssårsskiftet till den 15 november istället för till den 31 december beror förstås på att större delen av utomhussäsongen nu är avslutad medan många tjuvstartar med inomhustävlingar redan före årsskiftet, som Vinterspelen och Triumfglasspelen i Tybbleundshallen. Ja, Vinterspelen avgörs redan på lördag, och då kan det bli ett världsrekord (för veteraner) eftersom Håkan Eriksson, Malung, kommer och springer en mile (1 609 meter). Han slog på sensommaren världsrekord i M60-klassen på just den distansen utomhus, med 4.47,69, och gör nu en attack mot inomhusrekordet, får man förmoda (han slog inomhusvärldsrekord på 3 000 meter i fredags). Därtill springer både damer och herrar 3 000 meter (engelska milen finns bara för herrar).
Någon fullständig lista över övergångar – det viktigaste med tävlingsårskiftet är att det är då man kan byta föreningar gratis – är ännu inte publicerad på Svenska friidrottsförbundets hemsida. Den som finns är inte uppdaterad sedan den 1 november, och där saknas till exempel Rasmus Ahlgrens övergång till KFUM Örebro (som däremot är noterad på friidrottsstatistik.se).
Det mest spännande nyförvärvet till KFUM är ändå som jag tidigare skrivit Lisa Bergdahl. I går berättade den Fellingsbrofostrade löparen, som senaste sex åren bott i Göteborg och tävlat för Sävedalen, på instagram om sitt val att flytta ”hem”: ”Stolt och tacksam över tiden i Sävedalens AIK och med Bannister running” skriver hon och fortsätter: ”Att det skulle bli nästan sju år visste och trodde jag inte då. Tack för alla skitiga och regniga pass i Skatås blandat med fantastiska träningsläger värden över.” ”Resan fortsätter med nya äventyr i nygamla Örebro med stöttning av Cursus elit.” Cursus elit är en träningsgrupp under ledning av Malin Sundström, där många av löparna (men inte alla, uppenbarligen – Bergdahl kommer delta på distans) springer för IFK Lidingö. I gruppen finns bland annat tidigare Hällefors-löparen Haben Kidane (som var 20:e på terräng-SM och 17:e på terräng-NM där han ställde upp utom tävlan). Bergdahl sprang ju U22-EM 2017 (24:a på 10 000 meter) och var åtta på terräng-SM nu i höst trots att hon bara några veckor tidigare bröt ett finger och fick gå med gips.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: