Sjölanders seger i Växjö gav inofficiellt svenskt rekord

Av allt att döma blev det ett, förvisso inofficiellt, svenskt veteranrekord (kanske bättre att kalla det ”Sverigebästa”) av Örebro AIK:s Torbjörn Sjölander när han i lördags vann sextimmarsloppet vid Personliga rekordens tävling i Tipshallen i Växjö på 64 878 meter (vilket jag skrev om då).
Det finns inga officiella svenska veteranrekord på ultradistans, det finns ingen som håller ordning på statistiken, men kollar man i den tyska statistikdatabasen DUV – som tack vare Daniel Westergren idoga arbete är mycket fint uppdaterad med svenska resultat genom tiderna – så finns ingen löpare i M60-klassen som sprungit över 64 kilometer tidigare. 17 resultat av 13 olika löpare finns noterade över 60 kilometer, och där är det Mats Zetterlund, Vattudalen, som toppar listan från Karlstad sextimmars (inomhus) 2012 på 63,264. Sjölander kommer alltså gå rätt upp i topp när det resultatet matas in i databasen. Bästa 60-plussare genom tiderna är han dock inte eftersom Magnus Bergh, Heleneholm, gjort 66,813 kilometer i M65-klassen.
Sjölander, som fyllde 60 i slutet av november, gjorde en mycket fin tävling med jämn fart, ett snitt på fem minuter och 33 sekunder per kilometer, och 165 av de 172 375-metersvarven klockades mellan 2.01 och 2.15. Timsplittarna låg på typ 11–10,9–10,9–10,9–10,6–10,6 kilometer.
Sjölander gjorde ett finfint resultat i Västeråsloppet Black river runs 50-milesklass i september (8.34, tia i konkurrens med alla snabba, unga löpare) och sprang 166 kilometer på 24-timmarsloppet på Fornabodatravet förra hösten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: