Schagerström rätt upp på VM-pallen – och in i svenska stafettlaget (och två starkaste åkarna bröt kvällens Tour de Kif)

Hon blev juniorvärldsmästare på sista försöket. I dag såg Elin Schagerström till att bli U23-VM-medaljör på första försöket. I den tredje och sista individuella distansen (långdistans med masstart) vid skidorienterings-EM i Bulgarien – och därmed den tredje och sista som ingick i U23-VM eftersom stafetterna inte hör dit – slog Garphyttans IF-åkaren till med ett brons i en superhård långdistans med en åktid på över två timmar. Det bjöds hög höjd, stor kupering, kraftig vindar och snöfall – och till slut var Schagerström den enda icke-ryskan som stod pall: I EM-klassen tog ryssarna hand om hela pallen, i U23-VM spräckte 21-åringen från Vintrosa den ryska trippeln genom att jaga ned Aleksandra Rusakova på andra halvan och köra ifrån henne med drygt en minut. Upp till segraren Olesia Riazanova, som tog EM-silver (bara fem sekunder från guldet) hade Schagerström förvisso nästan 15 minuter och till Marina Viatkina på andraplatsen saknades drygt fem minuter – men de andra 17 U23-åkarna spöade hon. I EM slutade Schagerström 13:e, som fjärde bäst av svenskarna, efter att ha legat på 26:e plats vid första kartbytet, en tredjedel in i tävlingen. Jag pratade med Elin efter medaljen, för en artikel ni kan läsa här.
Schagerström kan därmed summera EM med resultatraden 23–17–13 och U23-VM som sjua–femma–trea – bättre och bättre ju längre distanserna blivit, från sprint via medeldistans till långdistans.
I morgon avslutas EM med stafett, och där Schagerström är ankare i svenska andralaget. Klara Yngvesson kör förstasträckan, Frida Sandberg andra. Nyckeln till en medalj är att först slå svenska förstalaget, toppat med Evelina Wickbom, Linda Lindkvist och Lisa Larsen. Bara det bäst placerade laget för varje nation räknas nämligen med i den officiella resultatlistan. Därefter gäller det att ha endera de finska eller norska lagen bakom sig – ryssarna lär vara ostoppbara. Utöver två lag per nation för de fyra länderna finns också Estland (med stjärnan Daisy Kudre som ankare), Schweiz och hemmanationen Bulgarien till start (plus Tjeckien som kommer bryta efter två sträckor eftersom de inte fått ihop tre åkare och ett mixlag). Starten går 10.15 på torsdagsmorgonen, svensk tid.

I kväll avgjordes den tredje deltävlingen i Tour de Kif på konstsnöspåret uppe i Ånnaboda, en skiathlon över 6,3+6,3 kilometer (jag antar att man lyckat slägga en 3,15 kilometer lång slinga som körts fyra varv, men är lite osäker på bansträckningen). Länets två starkaste herråkare för tillfället, Robert Brundin och Jimmy Axelsson, står noterade som DNF i resultatlistan. Av Strava-noteringarna att döma var ingen av dem sugna på att skejta, de är ju utpräglade stakåkare som siktar på långlopp, så de klev nog helt enkelt av efter den klassiska delen. Garphyttans Kevin Henriksson kunde därför ta hand om segern i överlägsen stil, vann med nästan tre minuter till Karlslunds Viktor Rikner och fyra till klubbkompisen Linus Wedin. Bara åtta åkare (inga damer) kom till start, vilket säkert kan bero på att skiathlon är en rätt ovanlig disciplin på motionärssidan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: