Så följer du Jubileumsvasan (och alla startnummer att hålla koll på!) – och nya distriktsmästerskap i löpning kan klubbas på lördagen

7.04 i morgon bitti smäller det. Då körs Jubileumsvasan, för första och troligen enda gången. En tävling som firar Vasaloppets 100-årsjubileum genom att försöka återskapa den så nära det går – de 139 antagna (lika många som anmälde sig till det ursprungliga loppet, betydligt fler ansökte om en plats den här gången) måste köra i tidstypisk utrustning och klädsel som 1922, och även näringsintag och dylikt under dagen måste vara enligt 1922 års modell.
Det finns tre deltagare från länet på startlinjen, och jag hoppas inte att ni missade mitt reportage om Claes Åkeson som publicerades i dagens papperstidning och på nätet i morse (annars finns fortfarande tid att läsa det här). Men till start finns också rutinerade ultralöparen Elin Engström från Lindesberg (hon vann Örebro 24-timmars hösten 2020, har varit tolva på 100-kilometers-SM, fullföljt samtliga upplagor av Ultravasan och sprungit massor av backyard ultra-tävlingar – men har också kört fem vanliga Vasalopp) och 19-åriga Emma Löfqvist (yngst av alla deltagare men som ändå hunnit med Öppet spår, 2020, och Vasaåket som i fjol var coronaersättning för Vasaloppet). Engström bor numera i Halmstad, Löfqvist i Göteborg (och Åkeson i Kumla).
Hela tävlingen tv-sänds på Vasaloppets egen hemsida (ni hittar det här) och startnumren att hålla koll på för Åkeson, Engström och Löfqvist är 133, 21 respektive 12.
Största namnen, meritmässigt, är Anders Södergren (OS-guld 2010, startnummer 39), Mathias Fredriksson (fem OS- och VM-medaljer, startnummer 50), Daniel Tynell (tre segrar i Vasaloppet, startnummer 47) och Staffan Larsson (segrare 1999 men kanske mest känd för femteplatsen 1994, när han stakade hela loppet på grund av en knäskada och länge var i ledningen, startnummer 34). Oskar Svärd var anmäld, men har tvingats kasta in handduken liksom två andra åkare, så just nu ser det ut som om 136 åkare kommer ge sig av på lördagsmorgonen. Hur många som kommer nå målet? Tja, jag tror det är många tjuriga som kommer kriga livet ur sig för att klara denna en-gång-i-livet-utmaning, men en del kommer också få kasta in handduken. Jag tippar 90 målgångar (hade det funnits reptider hade det blivit betydligt kämpigare).

På lördagen löps också första Örebro parkrun på tre veckor, eftersom isgatan försvunnit i tövädret. Start som alltid 9.30.

I morgon har Södra Svealands friidrottsförbund, som Närkes gått upp i, sitt första ordinarie årsmöte och Mats Zetterlund, Johan Ingjald och Karolin Eriksson är föreslagna som ledamöter från gamla Närkedistriktet (övriga tre tidigare distrikt har två personer var med till en styrelse som totalt ska bestå av åtta ledamöter och en ordförande, så troligast är förstås att tanken är att en från Närke – Zetterlund, förstås – ska väljas till ordförande). Läser man förslaget till verksamhetsplan för 2022 som årsmötet ska anta finns ett förslag om att antalet DM-tävlingar ska utökas ordentligt. Det ska arrangeras arena-DM både utomhus och inomhus (det står dock inte uttryckligt att det gäller seniorer, men i Närke har det sedan många år bara funnits utomhus-DM för ungdomar, inget annat), och därtill DM i mångkamp och stafett (har inte funnits) samt fristående DM på 2 000 och 3 000 meter och på tio kilometer landsväg (vilket varit på gång i Närke, men aldrig blivit verklighet). Sedan tidigare fanns i Närke senior-DM på sex löpdistanser: Kort och lång terräng, 5 000 och 10 000 meter, halvmaraton och maraton. De föreslås bli kvar (och är, förutom halvmaraton, fördelade). Hela årsmötet sker digitalt, med start 11.00 på lördagen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: