Danielsson på pallen i nytt långlopp – låg i täten i Engelbrektsloppet i fem mil

När jag pratat med ex-landslagsmännen Axel Ekström och Filip Danielsson tidigare om åren så har de varit rätt njuggt inställda mot långlopp – men senaste veckorna verkar något ha hänt. Danielsson blev ju trea i Wadköpingsloppet förra helgen och Ekström tvåa i Åsarna ski marathon i går – och i dag smällde Danielsson till med en ny tredjeplats, i självaste Engelbrektsloppet. Den 60 kilometer långa tävlingen i Norberg som körts sedan 1969 – och som räknas lika mycket som Vasaloppet om man vill göra En svensk klassiker – har stolta traditioner och namn som Janne Stefansson, Anders och Örjan Blomqvist och Oskar Svärd bland de historiska segrarna, men är numera främst ett motionslopp. Ett gäng starka namn dök ändå upp till söndagens tävling, och Danielsson låg med i en länge sex man stor tätgrupp tills Wadköpingsvinnaren Andreas Svensson, Ulricehamn, satte in en fartökning och kom loss ensam med milen kvar. Han höll undan till seger med nästan 1,5 minuters marginal medan Gabriel Thorn, Bengtsfors, hade sju sekunder till godo på Danielsson i kampen om andraplatsen.
Karlslunds Robert Brundin och Jimmy Axelsson blev åtta och 21:a, dryg 4,5 respektive drygt 13 minuter bakom Svensson (Karlskogas super-Vasaloppsveteran Magnus Hedlund gick i mål på placeringen bakom Axelsson).
Magnus syster Susanne Hedlund, utflyttad karlskoging som tävlar för Bjursås, tog en överlägsen seger på damsidan, var över 4,5 minuter före tvåan Sofia Svensson, Vassunda. Karlslunds Greta Bladh, ett nytt namn för min del (verkar vara en 37-årig doktorand, enligt en snabb googling) blev tia, 48 minuter bakom.
Till helgen blir det tillbaka till traditionella distanser med sprint och tiokilometersloppet i Sverigecupen i Skövde för Danielsson, Ekström och kompani.

Garphyttans Nelly Mårtensson såg ut att vara på väg en pallplats för andra dagen i rad på svenska cupen i skidorientering, och på söndagens medeldistans till och med en seger , men något gick fel på slutet, och hon fick inget godkänt resultat. Hon kan ändå lämna Härnösand med en andraplats i lördagens sprint i D18-klassen. Åsa Zetterberg Eriksson, veteranen som tävlar för Karlskogaklubben Öset Skido, var ju sekunder från pallplats i går men fick i dag nöja sig med en sjätteplats, drygt 2,5 minuter bakom segrande Lisa Larsen och nästan två minuter från pallen.
Till helgen avgörs dubbla SM-tävlingar i Sundsvall – sprint på lördagen och långdistans på söndagen – och därefter tas truppen till VM i Kemi under andra halvan av mars ut. Elin Schagerström, som stod över helgens SM-tävlingar, lär ha en självskriven plats där eftersom varje nation har två platser vigda för U23-åkare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: