Schagerström VM-sjua och U23-världscupvinnare, Mårtensson UEM-fyra och allt du behöver veta inför Fahlins comeback

Elin Schagerström slog till direkt när skidorienterings-VM startade strax norr om Kemi, i norra Finland, på tisdagen. 21-åringen från Vintrosa, som tävlar för Garphyttan men numera bor i Luleå, tog ju U23-VM-guld i långdistans, som avgjordes i samband med EM i Bulgarien i januari. Då var hon trea bakom två ryskor – nu, när ryssarnas slängts ut, var hon först i mål av alla U23:or i sprinttävlingen och därmed för första gången vinnare i U23-världscupen – där hon också tog över totalledningen med två tävlingar kvar (efter att alla ryssar räknats bort var hon tvåa, tre poäng bakom litauiska Judita Traubaite, inför dagens tävling). Men snäppet häftigare var nog ändå att Schagerströms åkning räckte hela vägen till en sjundeplats i VM-debuten – 33 sekunder bakom tättrion som alla var inom en sekunds marginal: Estniska Daisy Kudre-Schnyder (hon har gift sig sedan VM i januari och skaffat dubbelefternamn) tog guld en sekund före finska Salla Koskela och svenska Magdalena Olsson som delade silvret. Före sig hade Schagerström också svenska Frida Sandberg, norska Anna Ulvensoen och finska Sonja Morsky – men inga andra i hela världen (totalt kom 38 åkare till start). I U23-klassen var Traubaite fem sekunder bakom.
Men faktum är att det fanns en länsåkare – händelsevis även hon just från Vintrosa och Garphyttans IF – som var ännu närmare en mästerskapsmedalj på tisdagen: 16-åriga Nelly Mårtensson som debuterade i ungdoms-EM med en fjärdeplats, bara 24 sekunder från guld och nio sekunder från medalj, bakom en trio finska hemmaåkare.
På onsdagen fortsätter mästerskapet med jaktstart för seniorerna, vilket innebär att Schagerström får en chans att köra vidare på sitt finfina resultat och dels jaga en sensationell VM-medalj, dels koppla ett ännu starkare grepp om U23-världscupen. Ledande Daisy Kudre Schnyder startar 10.15 lokal tid, Schagerström ger sig alltså iväg 33 sekunder senare. I ungdoms-EM är det i stället medeldistanstävling på programmet, Mårtensson går ut med startnummer 23 av 29 damer, vid 13.15.

I dag var det på dagen åtta månader Emilia Fahlin meddelade sin timeout från cykelsporten, och i morgon är det äntligen dags för comeback. Jag fick tag på Örebrocyklisten på telefon i Belgien i dag, och vid 5.30-tiden i morgon bitti kan ni läsa en stor intervju på na.se om de här åtta, omtumlande månaderna. Det handlar om utmattningssyndrom, och vilka förändringar Fahlin tvingats göra för att komma till rätta med dem.
Vad jag inte fokuserar så mycket på i den texten, men som den här bloggen handlar om, är det rent sportsliga i comebacken. Tävlingen heter Nokere koerse, klassas som en ”halvklassiker” och tillhör nivån precis under världstouren – den som kallas för protour. Tävlingen har start i Deinze och 126 kilometer senare mål i Nokere, i Flandern, en liten bit utanför Gent. Det är knixigt, lurigt, det finns en hel del rätt korta men riktigt branta backar (totalt 809 höjdmeter) och en hel del kullersten (totalt 15 kilometer), och Fahlin gillade det verkligen efter debuten i fjol – trots att elfteplatsen i mål var allt annat än vad hon hade hoppats på:
– Det var tufft i dag, jävlar i mig vad det var hårt. Det var ett typiskt belgiskt race med småvägar, svängar hela tiden, cementvägar, kullersten, backar, sidvind och regn. Även om det inte går vrålfort hela tiden så tar det ut sin rätt, så man är helt tom på slutet. Jag hade aldrig kört Nokere Koerse förut, men jag gillade den verkligen. Jag hoppas jag kan komma tillbaka och göra resultat nästa år, sa Fahlin till NA då.
Men något fokus på resultat blir det alls inte den här gången. Det handlar om en första smak på comebacken, att för första gången på nästan nio månader kasta sig in i en klunga och köra cykeltävling igen. Förväntningarna på prestationer är fortfarande några månader borta.
Vårens preliminära program består i övrigt av Gent–Wevelgem i Belgien den 27 mars och Amstel gold race i Nederländerna den 10 april innan det avslutas med Paris–Roubaix i Frankrike den 16 april. Det sistnämnda var Fahlin och rekade för i går.
Nokere koerse startar 10.15 på onsdagsförmiddagen, och Eurosport sänder med start 12.33 då täten förväntas ha knappt fyra mil kvar till mål. Fahlin lär köra för australiska teamkompisen Grace Brown (de körde ihop i Wiggle-High5 2018, men det här är deras första tävling tillsammans i FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope) som räknas till förhandsfavoriterna tillsammans med bland andra Lotte Kopecky (Belgien, Team SD Worx), Lorena Wiebes (Nederländerna, Team DSM) och Marta Bastianelli (Italien, UAE team ADQ). I Fahlins lag kör också norska Stine Borgli och franska trion Clara Copponi, Eugénie Duval och Maëlle Grossetête.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: