Tre veckor kvar tills orienteringssäsongen drar igång i länet – här är alla tävlingar att hålla koll på 2022

Den intensiva perioden där vinter- och sommarsäsongerna går i varandra tog i praktiken slut i helgen. Visst, några skidtävlingar av dignitet återstår fortfarande, men skridskon och skidorienteringen är över – och löpningen och orienteringen väntar på att dra igång på allvar. Den sista har jag inte skrivit så mycket om inför säsongen på ett länsplan – så det är dags att titta på hur kalendern egentligen ser ut.
Det allra största som händer i distriktet i år är naturligtvis Tiomila, som avgörs i Ånnaboda 7–8 maj. 300 femmannalag är anmälda till damtävlingen och 295 tiomannalag till herrtävlingen (som i praktiken är mixed, damer är lika välkomna som herrar), och därtill är 238 fyramannalag (minst fyra löpare per lag gäller, det finns ett par sträckor där man kan ha fler än en) till ungdomstävlingen – och ändå stänger inte efteranmälan förrän den 22 april, så det kan bli fler. Därtill är det redan den 24 april en deltävling i elitserien, swedish league, i skogarna utanför Zinkgruvan (ett samarrangemang mellan Askerunds OK och Motala AIF.
När det gäller de årligen återkommande nationella tävlingarna inleder Djerfs och Degerfors OK:s samarrangemang Boforsloppet och Letälvsträffen säsongen 17–18 april (det är söndag-måndag, påskdag-annandag påsk), på den nya Bodalen-kartan (alltså strax väster om Karlskoga). Tisarträffen går två veckor senare, helgen 30 april–1 maj på den nya Hamra-kartan (med Skåle klint, vid östra änden av Tisaren). Närkekvartetten har, på grund av Tiomila-arrangemanget får man anta, krympt till Närkedubbeln igen, och därtill flyttats till hösten (arrangeras av KFUM och Almby 24–25 september), men på senvåren har i stället KFUM-träffen lagts in, i Lockhyttan 14–15 maj. Helgen 13–14 augusti samarrangerar också Lindebygden och Järnbärarna Kopparbergsorienteringen. Totalt blir det därmed fem helger med dubbla nationella tävlingar i länet, utöver Tiomila och Zinkgruvanmedeln (som elitseriedeltävlingen heter).
Årets distriktsmästerskap inleds med sprint och sprintstafett i Degerfors (i ett samarrangemang med Värmlands distrikt) söndagen den 29 maj, fortsätter med medel- och långdistans i Tisarens regi 27–28 augusti och avlsutas med natt-DM i Hagabys regi fredagen den 2 september och stafett i Tylöskogs försorg två dagar senare.
OK Milan har halverat de populära poängtävlingarna så här under den första fulla tävlingssäsongen efter pandemin – 2019 bestod serien av tolv tävlingar, i år bjuds det ”bara” sex. Start vid Digerberget tisdagen den 19 april, därefter följer tävlingar varje tisdag (utom den 10 maj) fram till avslutningen i Nyttorp den 7 juni.
För ungdomarna finns också de fyra Fyrklöver-tävlingarna, med start onsdagen dne 27 april (i KFUM:s regi). Söndagen den 18 september avgörs också Dubbelfajten, en stafett- och patrulltävling för tvåmannalag i Nora. Och veteranernas serie om 20 tävlingar har redan hunnit rulla igång, den tredje går i Karlslund på torsdag.
Och så kör åtminstone Milan, Laxå och Degerfors veckans bana till och från – alltså kontroller som hänger ute minst en vecka, där man kan skriva ut en karta och ge sig ut när som helst.
Den som vill orientera lär få sitt lystmäte, tror jag.

Femmilen som avslutade skid-SM i Piteå i dag, då? Tja, Garphyttans Adam Gillman blev enda länsåkaren att ta sig i mål, som 28:a, elva minuter bakom segrande hemmaåkaren Fredrik Andersson. Axel Ekström, som gjorde en så stark stafettsträcka till SM-silver i går (jag har snackade med honom efter det, artikel kommer på na.se i morgon bitti), klev av efter drygt en mil, då han låg först på 44:e plats av 66 startande. Orsaken var sliten kropp och fel skidor för dagen. Lucas Lennartsson kasta in handduken redan före start.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: