I helgen startar elitserien i orientering – samtidigt som Sverigecupen i skidor avslutas (NA sänder med start 10.50 fredag förmiddag – William Poromaa expert)

I helgen startar äntligen elitserien i orientering, Swedish league, med dubbla deltävlingar i skogarna mellan Bromölla, Olofström och Mörrum – kartan löper över landskapsgränsen mellan Skåne och Blekinge (Ryssbergsdubbeln heter tävlingarna). Det bjuds på medeldistans på lördagen och långdistans på söndagen och varenda elitorienterare från länet är anmäld (om man bortser från Jerker Lysell, som ju bor i Örebro sedan i somras.
På länssidan finns alla fem med som sprang i landslagsdress i fjol: Martin Regborn (skadad över mästerskapen 2021, sprang därför ”bara” i världscupen 2021 efter att dessförinnan ha gjort sex VM i rad), Lilian Forsgren (sprang EM), Jonatan Gustafsson (EM), Andrea Svensson (världscupen) och Ellinor Tjernlund (världscupen). Därtill finns Josefin Tjernlund, som tidigare sprungit för landslaget, och ytterligare fem Tisaren-löpare i elitklass: Lovisa Persson, Anna Hallmén, Sofia Johansson (bara lördag), Daniel Forsgren och Anton Hallor.
I juniorklasserna är det läge att hålla koll på Valter Pettersson (i H20 – i fjol JSM-bronsmedaljör i lång- och ultradistans och därtill senior-SM-bronsmedaljör i mixedsprintstafett, men precis utanför JVM-truppen), Fredrik Glännefors (I H20 – tidigare JSM-medaljör från Farsta som tog studenten från orienteringsgymnasiet i Hallsberg i somras och nu bytt till Tisaren) och Rasmus Pettersson (i H20 – Djerflöparen som gick i samma årskurs som Pettersson och Glännefors på Alléskolan).
Eftersom årets första mästerskap, VM i Danmark i slutet av juni, har sprintprofil i år så kommer tävlingarna inte betyda något för uttagningarna dit – men de som aspirerar på en plats till EM i Estland, senare i sommar, bör visa framfötterna redan nu.
Gustafsson (Närkebästaresultatet 29.52 på Startmilen), Regborn (30.08 i samma tävling) och Josefin Tjernlund (3.08.21 på Nora marathon) har ju redan visat framfötterna i löparskorna den här säsongen.
Om två veckor fortsätter elitseiren med natt-SM i Motala och en medeldistanstävling i Zinkgruvan, där Askersunds OK är medarrangör. Därefter följer sprint-SM i maj, ultralånga SM i juni, lång- och medeldistans-SM i september och tre tävlingar i oktober innan cupen summeras.

Missa inte att NA sänder allt från finalen i Sverigecupen i längdskidor, för seniorer och juniorer, från Sollefteå i helgen. Startlistorna för prologen till fredagens sprint (som vi dock inte sänder – kvalet alltså, däremot själva sprinten med start vid elva) finns här. Fredagens sändning hittar ni här. Och mitt förhandssnack återfinns här. William Poromaa kommer finnas med som expertkommentator.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: