Garphyttans duo bäst av länsåkarna i sprintstafett-SM – och i morgon kväll ska Svensson försvara SM-guldet

Alla fyra länsåkarna som körde sprintstafett-SM i strålande sol i Bruksvallarna i dag tog sig till final – som topp 15 av 42 startande lag (NA sände hela tävlingen, så väl semifinaler som finaler, och du kan se allt i efterhand här). Men väl där blev det inga stora framgångar före var sig Garphyttans lag med Adam Gillman och Marcus Lennartsson eller för IFK Moras andralag där Axel Ekström körde förstasträckorna eller för Offerdals andralag där Markus Johansson körde andrasträckorna.
I stället fick de fajtas allra längst bak – och faktum är att Garphyttan lyckades bäst. Johanssons lagkompis Gustaf Aflodal hamnade hopplöst sist på den tredje av de sex sträckorna (och där bak blev laget kvar) medan Ekström hamnade näst längst bak, ihop med Falun Borlänges andralag, på samma sträcka (hans lagkompis Jonas Eriksson spurtade in som 13:e). Gillman förde däremot in Garphyttan i tätklungan på den sträckan, där det var hårdkörning, och även om det blev luckor framåt på sträckorna därefter höll Lennartsson en tolfteplats in i mål – 31 sekunder bakom segrande IFK Umeå (med Simon Karlsson och Erik Silfver) och 15 sekunder från elfteplatsen, men tio sekunder före Ekströms Mora på 13:e-platsen.
Det här var säsongens sista SM-tävling, och sista värdetävling överhuvudtaget, men många av skidåkarna stannar kvar i Bruksvallarna och kör lördagens 31 kilometer långa masstartslopp Fjälltopploppet (men ingen av länsåkarna verkar vara anmäld). Ja, juniorerna kör även en supersprint, där Karlskogasonen Ludvig Berg tillhör förhandsfavoriterna, redan på fredagen.

Dagen efter säsongens sista skid-SM avgörs årets första svenska mästerskap i orientering, natt-SM. Därtill precis på andra sidan länsgränsen, i Godegård. Tisarens Andrea Svensson, som varit så formstark i vår och gjort idel topplopp i inledningen av årets säsong, är regerande mästare på distansen (i fjol avgjordes tävlingen inte förrän i november, så det är bara fem månader sedan hon tog sitt första SM-guld) och går ut näst sist, vid 23.36 på fredagskvällen. Klubbkompisen (i Tisaren) Lilian Forsgren, som tagit tre brons på natt-SM, kommer också till start liksom Lovisa Persson och Anna Hallmén – och på herrsidan KFUM Örebros Jonatan Gustafsson som sprang orienteringens sprint-EM i fjol och som tog SM-brons på 3 000 meter för drygt en månad sedan. Martin Regborn saknas dock som vanligt när det gäller natt-SM, han laddar i stället för söndagens medeldistans i Zinkgruvan, som liksom natt-SM ingår i elitserien.
På juniorsidan märks främst Tisarens Valter Pettersson (i H20) men även hans nya klubbkompis Fredrik Glännefors (i samma klass) har säkert ambitionen att vara med på topp tio liksom Djerfs Rasmus Pettersson. Kanske även KFUM Örebros Lovisa Gustafsson och/eller Karin Lindgren (i D20). Djerfs Ellen Pelander går ut allra sist i den yngre juniorklassen (D18) där även Tisarens Emil Larsson och Noel Helmersson och KFUM Örebros Hugo Örn och Anton Kruse (H18) kommer till start.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: