Startlistan släppt till Tiomila (så formerar Tisaren laget!), här är favoriterna i terräng-DM, Blåbergsloppet ser dagens ljus och Fahlins lag kopplar grepp

21.00 i kväll släpptes till slut startlistorna till Tiomila i morgon, och det allra mest intressanta ur länsperspektiv var förstås hur Tisarens damlag, som har möjlighet att placera sig mycket högt, skulle formera sig (eller hur uttagningskommittén bestående av Lilian Forsgren och Rebecka Nylin skulle formera laget, kanske man borde skriva). Facit blev nästan exakt samma uppställning som för tre år sedan (när stafetten senast kunde genomföras) med det lilla undantaget att Lovisa Persson och Ellinor Tjernlund byter sträcka – Persson tar nu nummer två och Tjernlund nummer fyra. Forsgren är kvar som starter, Josefin Tjernlund kvar på den långa, ogafflade tredjesträckan och Andrea Svensson kvar som ankare och spurtare.
Tittar man på de andra lagen så tycker jag IFK Göteborg (Victoria Hæstad Bjørnstad/Elin Månsson/Miri Thrane Ødum/Sara Hagström/Simona Aebersold) ser snuskigt bra ut, men även Kåre (Vilma von Krusenstierna/Matilda Eriksson/Martina Ruch/Kajsa Risby/Lisa Risby) lär kunna utmana om segern av de svenska lagen och man ska naturligtvis aldrig räkna bort ett Stora Tuna med Tove Alexandersson på sistasträckan (även om det är hennes säsongsdebut i orienteringsskogen och ävne om resten av laguppställningen inte är något man skrämmer småbarn med).
Simone Niggli, som jag började yra om i går kväll, kanske någon undrar? Nej, hon är över huvud taget inte anmäld. Det är däremot hennes man och tre barn, så hon lär väl vara på plats och heja om hon nu inte har något krockande uppdrag.
Länslagens laguppställningar:
Damstafetten (start lördag 13.15):
Tisaren lag ett:
Lilian Forsgren, Lovisa Persson, Josefin Tjernlund, Ellinor Tjernlund, Andrea Svensson.
Tisaren lag två: Moa Alsiö, Rebecka Nylin, Anna Hallmén, Linnea Claesdotter, Sofia Johansson.
KFUM Örebro lag ett: Karin Lindgren, Saga Sander, Johanna Berg, Emma Victorin, Lovisa Gustafsson .
KFUM Örebro lag två: Cecilia Svedin, Johanna Nordström, Christina Larsson, Elsa Ekelin, Kristin Jacobson.
OK Djerf: Åsa Zetterberg Eriksson, Jonna Lindblad, Maja Welander, Elin Lindblad, Ellen Pelander. Ella Laine springer sträcka fem i ett kombinationslag med Dalaportens OL.
Herrstafetten (start lördag 21.30):
Tisaren lag ett:
Oskar Andrén, Daniel Attås, Valter Pettersson, Fredrik Glännefors, Daniel Forsgren, Mathias Drage, Olle Josarp, Erik Fernlund, Anton Hallor, Filip Jacobsson.
Tisaren lag två: Emil Larsson, Noel Helmersson, Johan Aronsson, Martin Sand, Martin Särnbrink, Christoffer Andersén, Adam Aili, Robin Helmersson, Jonathan Karlsson, Simon Sanderi.
KFUM Örebro lag ett: Jonatan Gustafsson, Jacob Eriksson, Tomás Rusý, Magnus Palm, Melker Forsberg, Oskar Arlebo, Olle Malm, Christer Garpenlund, Hugo Örn, Anton Kruse.
KFUM Örebro lag två: Per Sjögren, Oskar Axelsson, Lars Jonhed, Erik Harlén, Jonas Janegren, Linus Malm, Ted Nilsson, Edvin Halldin, William Segura, Mats Gustafsson.
OK Djerf: Rasmus Pettersson, Henrik Lindblad, Per Jansson, Mats Welander, Håkan Pettersson, Edvard Pelander, Pär Jansson, Erik Haglund, Hannes Welander, Fredrik Zetterberg Eriksson.
Milan/Lindebygden (kombinationslag): Per Eklöf, Axel Thybeck, Jakob Fransson, Jessica Nilsson, Tom Korkeakoski, Vilma Larsson, Jessica Korkeakoski, Therese Korkeakoski, Andreas Mogren, Oskar Jacobson.
Ungdomsstafetten (start lördag 10.30): Tisaren och KFUM Örebro ställer upp med tre lag vardera, Almby med två, Milan, Tylöskog och Djerf med ett lag vardera, plus att Djerf lånar ut löpare så värmländska IK Viking får ihop ett lag, medan Lindebygden har kombinationslag med småländska Emmaboda Verda.
Vill ni läsa mer inför Tiomila har jag listat de tio största stjärnorna (någon påpekade att Kasper Fosser borde tagit plats på listan efter de fyra VM-medaljerna i fjol, som 22-åring, och det må så vara), jag har intervjuat Lilian Forsgren om dubbeluppdraget som löpare och uttagare, och jag har snackat med en ledare i Teknis MC om att deras deltävling i back-SM tvingades ställa in med kort varsel på grund av att rallybacken ska användas som reträttväg för publik och löpare på Tiomila när vanliga vägen upp till Ånnaboda blir enkelriktad i helgen. Dessutom har min kollega Henrik Brändh varit uppe i Ånnaboda och tagit tempen på arrangörerna.

I kväll tjuvstartade Tiomilafesten i Ånnaboda med att 56 löpare sprang öppna banor, lagda av Martin Regborn, som erbjöds i ett angränsande område, vid Storstenshöjdens nedlagda slalombacke. En sista liten chans för de som ville få en försmak på Kilsbergsterrängen inför helgen, kan man tänka. Bland de starkare namnen som tog chansen fanns Hector Haines, som gjort nio VM och som bäst tagit en fjärdeplats och som springer tredjesträckan i IFK Lidingös lag (27:a senast) och Linus Rapp, skidorienterare som tog EM-medalj i vintras och som springer andrasträckan i IFK Moras lag i helgen. Båda blev dock, liksom 17 av 19 löpare som tog sig runt, ej godkända på den längsta banan som bjöds. Det lär förstås ha handlat om någon typ av strul med någon stämplingsenhet eller liknande. Tisarens Andreas Janegren var en av två löpare som klarade sig runt med stämpling på alla kontroller. De öppna banorna erbjuds även i morgon.

Lite, lite i skymundan avgörs i morgon också korta terräng-DM. 88 löpare är anmälda till tävlingarna i elljusspåret i Östansjö (som också är ungdoms-, junior- och veteran-DM i en hel radda klasser). Av dem är 18 damer, och Siri Englund är den stora favoriten (men man kan efteranmäla sig på lördagsmorgonen, så det kan så klart dyka upp en Liduina van Sitteren eller Fanny Schulstad eller så) närmast före Therese Persson, men där bakom är det väldigt tajt. Vågar man tro på Annica Sjölund? På herrsidan gör 63 löpare upp om guldet, och här finns John Lundström, David Lundström, Linus Wedin och Oskar Hansson bland snabblöparna.
På söndag avgörs Grisrundan, en klassisk ler- och trailtävling, bara några kilometer bort.

Och på tal om små härliga gerillatävlingar som Grisrundan avgörs nästa fredag, den 13 maj, första upplagan av Blåbergsloppet, ett sexkilometerslopp som arrangeras av ett gäng i den allt mer aktiva Örebroföreningen Tisdagsklubben. Start och mål är vid Lövnäset/Igeltjärn, på vägen upp mot Gårdsjötorp, och banan innehåller förstås – det är trots allt Kilsbergskanten vi snackar om – runt 150 höjdmeter (och Kilsbergens högsta punkt passeras halvvägs, och där väntar backpris). ”Egen risk att inte delta då detta troligtvis blir ett minne för livet” skriver arrangörerna, och det stämmer nog.

FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futurscope, Emilia Fahlins franska stall, befäste sitt grepp om Bretagne ladies tour när den näst sista etappen avgjordes på fredagen. Eller tja, Cedrin Kerbaol, en fransk cyklist som kör för Cofidis women team, samlade på sig bonussekunder så att avståndet fram till FDJ:s totalledare Vittoria Guazzini krympte med hälften, från 40 till 20 sekunder, inför sista etappen trots att de gick i mål i samma grupp (längst fram). Men i övrigt säkrade Victorie Guilman i princip segern i bergspristävlingen och FDJ tog över lednignen i lagtävlingen från UAE Team ADQ – och eftersom Guazzini också leder ungdomstävling kan det bli storslam för FDJ som leder allt utom poängtävlingen.
Fahlin? Tja, hon rullade hon gjorde som vanligt den här veckan jobbet åt andra i teamet och rullade i mål runt 40:e plats efter 124 kilometer mellan Loudéac och Pontivy. Den här gången som 44:a. I Sammandraget är hon 29:a.
I morgon eftermiddag avslutas etapploppet med 115 kilometer mellan Rennes och Vitré.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: