Fahlin tävlar dubbelt i Frankrike – och Kleist går för rekordet på Bergslagsleden

Emilia Fahlin fortsätter del två av sin comeback-säsong – vi kan väl också kalla den för Bretagne-delen – med dubbla tävlingar i departementet Morbihan (hon har varit hemma och vänt sedan etapploppet i just Bretagne förra veckan, som blev en stor framgång för laget). På fredagseftermiddagen 120 kilometer långa La classique Morbihan med start i Josselin och mål i Grand-Champ och på lördagsmorgonen 102 kilometer långa Grand prix du Morbihan med både start och mål i Grand-Champ, som är en liten by med 5 000 invånare. Tävlingarna är på 1.1-nivån enligt det internationella cykelförbundets klassifikation, alltså på tredjenivån (den under världs- och protourerna), och Fahlins lag FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope är det enda världstourlaget som ställer upp. Hennes lagkompisar Grace Brown och Clara Copponi rankas därför som etta och tvåa av förhandsfavoriter i tävlingarna, Marie Le Net som sexa och Fahlin själv som tia Ceratizit-WNT pro cyclings italienska Maria Giulia Confalonieri räknas som främst av utmanarna). Med i FDJ-laget finns också Maëlle Grossetête och Jade Wiel. Fredagens tävling är böljande men saknar stora stigningar, och avslutas med tre varv på en drygt åtta kilometer lång loop. Backen upp till mållinjen ska således tas fyra gånger (även precis innan man går ut på första loopen), och den har 52 höjdmeter över 1,3 kilometer och lär vara ett bra ställe om man vill göra skillnad i tävlingen.
Lördagens tävling avslutas med samma loop fem gånger, efter att en större loop (på två mil) avverkats tre varv. Tävlingarna tv-sänds möjligen på facebook.
Häromdagen släpptes också preliminär-anmälan till världstour-etapploppet Ride-London classique som går 27–29 maj, och där finns Fahlin med tillsammans med Copponi, Grossetête, Wiel, Vittoria Guazzini (som vann etapploppet förra veckan) och Brodie Chapman.

Anna Carlssons FKT på Bergslagsleden från förra året är bra – men inte så bra att inte Anders Kleist kommer göra ett nytt försök för att utmana tiden på 38 timmar och 27 minuter över de 28 milen från Kloten till Stenkällegården (som mest består av stig och totalt innehåller drygt 5 000 höjdmeter). 41-årige Kleist, som kommer från Krokek i Kolmården (strax utanför Norrköping), har två SM-brons i halvmaraton från 2012 och 2015 (pers på 1.05.20) och skrev i fjol historia genom att bli den första officiella svenska mästaren i ultratrail (i år fick han nöja sig med en andraplats bakom Patrik Lindegårdh efter att ha väggat), men han har också en hel del meriter från fjällmaraton-tävlingar. Kleist gjorde ett försök på Bergslagsleden 19–20 september 2020, men bröt då efter 21 mil (efter at ha startat i ett fruktansvärt tempo med A-målet på 33 timmar och B-målet på 36).
4–5 juni är det som gäller för årets försök, och när Kleist häromdagen berättade om projektet på instagram sökte han också fler medhjälpare för den långa färden, så är man intresserad är det bara att höra av sig.
Rekordutvecklingen på Bergslagsleden:
2011: Carl Modig, 107 timmar.
2016: Johan Röjler och Peter Knoblach, 85 timmar, 33 minuter.
2019: Leonora Johnson och Filip Andersson, 75 timmar, sju minuter.
2019: Lars Drageryd, 62 timmar, 22 minuter.
2019: Josef Snellman, 57 timmar, 44 minuter.
2020: Karl-Fredrik Andersson, 46 timmar, 19 minuter.
2020: Lars Drageryd, 43 timmar, 58 minuter.
2021: Anna Carlsson, 38 timmar, 27 minuter.

Liduina van Sitteren vann femkilometerstävlingen Vararuset (i just Vara, förstås) på onsdagskvällen. Mycket mer information än så har jag inte, eftersom det verkar helt hopplöst att få tag på en resultatlista därifrån.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: