Regborn och Gustafsson till orienterings-VM – men det återstår att se vilka distanser de får springa (och årets Kilsbergen trailrun blir det sista)

Det blir dubbelt Örebro i orienterings-VM i Danmark om tre veckor – trots att dubble världsmästaren Jerker Lysell inte lyckades lösa en plats. För vid sidan om Martin Regborn, som var given i truppen till sitt sjunde VM, så kommer Jonatan Gustafsson att få göra VM-debut. Det meddelade Svenska orienteringsförbundet på tisdagen. I varje fall kommer han att få göra debut i VM-truppen, för vilka som verkligen kommer bli uttagna och få springa respektive distans nämns inte i pressmeddelandet – och faktum är att Sverige tagit ut sju herrar trots att det finns betydligt färre platser till respektive distans.
VM inleds med sprintstafett i Kolding söndagen den 26 juni, och där finns förstås bara två herrplatser (Gustav Bergman och Emil Svensk tog platserna när Sverige tog VM-guld och EM-silver i fjol, men både Max Peter Bejmer och Martin Regborn är spekulanter på Svensks plats; Bejmer fick den i världscupen i söndags men Regborn och Svensk var med och sprang hem segern för andralaget den gången). Tisdagen den 28 juni är det knockoutsprint i Frederica, vilket är Gustafssons bästa disciplin. Sverige har dock bara tre platser – och de fyra ovan nämnda plus August Mollén (som var på världscuppallen i disciplinen i lördags) och Isac von Krustenstierna (om han är hel) finns också med i snacket. Torsdagen den 30 juni avslutas sedan VM med individuell, traditionell, sprint och där har Svensk, som regerande Europamästare, och von Krustenstierna, som regerande världsmästare, friplatser – vilket innebär att Regborn, Gustafsson, Bergman, Mollén och Bejmer gör upp om tre platser. Det är förstås Gustafssons största möjlighet att få göra VM-debut.
– Truppen är jättestark och vi ser verkligen fram emot det här mästerskapet. Vi har gott om medaljchanser på alla distanser. Är man med i det här svenska laget så är man en medaljkandidat, säger förbundskapten Kalle Dalin till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
På damsidan var det ju till slut inte riktigt nära att någon av länslöparna skulle ta sig till VM – Andrea Svensson, som sprungit så starkt i skogen i vår, fanns med som reserv till världscupen i Borås, men fick inte chansen – och därmed försvann också möjligheten att springa till sig en VM-plats.
Men med en trupp bestående av Tove Alexandersson, Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson, Lina Strand, Sara Hagström och Emma Bjessmo är ju damsidan starkare än herrsidan för svensk del.
De flesta av de svenska löparna – bland annat Regborn, jag har inte riktigt koll på Gustafsson, kommer nu åka ned till Danmark för läger tillsammans med de danska och finska landslagen fredag–lördag.
– På söndag springer vi danska mästerskapen och sedan deras mästerskapsstafett på måndag. Sedan åker de flesta hem, men några som inte sprungit så mycket i Danmark stannar kvar och hakar på lite olika konstellationer för att få känna på mer av dansk sprintorientering, säger Dalin till förbundets sida.

Årets upplaga av Kilsbergen trailrun blir inte bara den tolfte i ordningen – utan också den sista. Det meddelade arrangörerna i AH Event på sociala medier tidigare i veckan. Det 14 kilometer långa loppet, som går från Ånnaboda till Suttarboda och tillbaka igen, först på Bergslagsleden och sedan på den blåmarkerade rundslinge-stigen och så över Storstenshöjden och runt sjön, startade förvisso några år efter Munkastigen trailrun, men var tävlingen som verkligen satte traillöpningen på kartan i länet. Jag är fortfarande besviken på mig själv att jag bommade den första upplagan (jag stirrar lystet på den gula funktionströjan som löparna fick det året, varje gång jag ser en!), men 2012 gjorde jag min första start och sedan har loppet blivit kvar i hjärtat.
Filip Dahlgrens 54.48 är tiden att slå den 3 september för den som vill ha med sig banrekordet in i evigheten. På damsidan är det lite svårare att säga vilken tid som egentligen ska räknas – Karin Sennvall Forsbergs 56.57 från premiäråret 2011 är den snabbaste, men då var loppet något kortare (startplatsen och den inledande slingan runt sjön har skiftat genom åren). Kristina Robertos 1.03.25 från 2013 kom på en bana som är mer jämförbar med de som har använts senare (där man startat med nästan ett helt varv runt Södra Ånnabosjön i stället för bara en liten snutt). Den i mina ögon allra mest prestigefyllda tiden är dock 4.01 – Mattias Nätterlunds rekordnotering från 2016 i backpristävlingen, från stämplingen i botten av Storstenshöjdens södra (före detta) slalombacke upp till Storstenen. Den kommer bli ytterligt svår att ta.
2016–2019 ingick loppet i långloppscupen, men det gör det inte i år. 2014–2017 avgjordes loppet samma dag, och med gemensamt målområde, som Bergslagsleden ultra, men sedan valde arrangörerna att lägga loppen på olika datum för att inte stjäla deltagare av varandra.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: