Anfälts SM-mara-svit spricker – men Schulstad, van Sitteren och Lech outsiders till medalj (och nu startar Kleists rekordförsök på leden)

Kan det bli SM-medalj till länet på Stockholm marathon i morgon? Ja, omöjligt är det absolut inte med både KFUM Örebros Fanny Schulstad (slog Närkerekord med 2.41.00 i Hamburg i april) och Örebro AIK:s Liduina van Sitteren (femma på maraton-SM 2020, näst bästa svenska i Göteborgsvarvet med 1.17.20 för två veckor sedan) i startlistan – även om det finns tre klart starkare namn i startlistan och kamp om fjärdeplatsen är en troligare utveckling så krävs det ”bara” att någon av topp tre inte kommer till start eller tvingas kliva av eller liknande. Större under har hänt.
Sju kenyaner och tre etiopier förväntas anföra loppet, men där bakom finns bara Upsala IF:s Carolina Wikström (dubbla SM-guld, OS, VM och pers på 2.26.42), Högbys Hanna Lindholm (tre SM-medaljer och ett EM i maraton, pers på 2.28.59) och Hässelbys Sanna Mustonen (som bara gjort en mara, men den gick på 2.35.17) som har en givet högre högstanivå än de båda Örebrolöparna. van Sitteren har aldrig varit ute i Europa och sprungit maror och fått ut sin fulla potential, och har ett pers på 2.49.36 – alltså 8.36 sämre än Schulstad. Schulstad har å andra sidan aldrig riktigt tömt sig på halvmaran – där van Sitteren har ett pers som är drygt 1,5 minuter bättre än Schulstads (1.17.20 mot 1.18.51). van Sitteren var SM-femma både på halvmaraton och maraton 2020 medan Schulstads bästa SM-resultat är en sjätteplats, 23 sekunder bakom van Sitteren på SM-maran 2020.
Som en kul outsider finns Örebro AIK:s Erica Lech, som ju tagit jättekliv senaste åren. och som spurtade i mål närmast före de två andra i Startmilen i april (35.39 på Lech, 35.43 på Schulstad, 35.45 på van Sitteren). Hon var dessutom åtta (sjunde bästa svenska) på Lidingöloppet i höstas. Men på maratondistansen är hon relativt oprövad – sedan ho nådde en högre nivå 2020 (persade med mer än fem minuter på halvmaran det året efter att ha lagt om träningen) så har hon bara gjort en mara – och det var för DM-guldet på den backiga banna i Nora i mars (2.55.55 som är värt väldigt mycket mer på en plattare banan). Hon har absolut inte gett upp kampen med de två andra på förhand, men maran kräver rutin (jaja, jag vet att Lech är 44 år, men ändå!).
I startlistan i damernas SM-klass finns också superveteranen Marie Dasler, som ju äntligen gick under tre timmar i London och som lär leka hem guldet i K50.
På herrsidan spricker Erik Anfälts svit av att vara topp tio i SM-klassen varje år sedan han fyllde 39 (2015). Han har placeringsraden 5–4–5–brons–9–10–10 (och dessförinnan ytterligare fyra topp 15-resultat i en elva år lång svit 2011–2021). Men nu är hälen, som stört Anfält en längre tid, helt enkelt för trälig, och han har tvingats kasta in handduken, meddelar han på instagram.
Länslöparna i SM-klass är därför Örebro AIK:s Andreas Ingberg (pers med finfina 2.31.36 8 Hamburg – som gör honom till 17:e bästa länslöpare genom tiderna) och Gustaf Leonardsson (som persade med 2.36.27 i den märkliga maran i Säter för en månad sedan, där han skulle springa halvmara men missade vändningen) och Tisdagsklubbens Simon Karlsson (som gjorde 2.38.20, pers med sex sekunder, i Köpenhamn för tre veckor sedan).

8.00 i morgon bitti startar Anders Kleist sin jakt på Anna Carlsson FKT, fastest known time, på Bergslagsleden. Tiden att slå över de 28 mil, med 5 000 höjdmeter och en hel del teknisk stig, är 38 timmar och 27 minuter (herrekordet är Lars Drageryds 43.58). Kleist har lagt upp ett tidsschema för att fullständigt krossa rekordet och gå in på 33 timmar (målgång i Stenkällegården 17.00 på söndagen).
41-årige Kleist, som kommer från Krokek i Kolmården (strax utanför Norrköping), har två SM-brons i halvmaraton från 2012 och 2015 (pers på 1.05.20) och skrev i fjol historia genom att bli den första officiella svenska mästaren i ultratrail (i år fick han nöja sig med en andraplats bakom Patrik Lindegårdh efter att ha väggat), men han har också en hel del meriter från fjällmaraton-tävlingar. Kleist gjorde ett försök på Bergslagsleden 19–20 september 2020, men bröt då efter 21 mil (i Sixtorp, efter at ha startat i ett fruktansvärt tempo med A-mål just på 33 timmar och B-målet på 36 – han låg när han klev av 26 minuter före planen för 33 timmar).


Ett svar till “Anfälts SM-mara-svit spricker – men Schulstad, van Sitteren och Lech outsiders till medalj (och nu startar Kleists rekordförsök på leden)”

  1. […] Jag spekulerade ju i att alla i den givna tättrion i Stockholm marathon inte skulle fullfölja lopp… – och så blev det. Carolina Wikström, som låg tvåa, och Sanna Mustonen, som låg trea, klev båda av halvvägs – och det öppnade möjligheten för oväntade medaljörer. Men av länslöpare trodde jag ju mest på Fanny Schulstad och Liduina van Sitteren. Men i stället blev det Erica Lech, som jag nämnde lite på nåder, längst ned i blogginlägget, som fixade ett smått sensationellt SM-silver.I sin blott tredje mara under tre timmar slog örebroaren, som fyller 45 år om mindre än en månad, till med 2.46.08. Perset med över nio minuter är den bästa tiden en länslöpare någonsin presterat i Stockholm och tar henne till fjärdeplatsen på Närkebästalistan genom tiderna (bakom Schulstad, Josefin Gerdevåg och Mikaela Kemppi som presterat bättre tider ute i Europa). Jag pratade förstås med Lech efteråt, för en artikel ni kan läsa här.Liduina van Sitteren tappade till en åttondeplats i mål, på 2.50.07, efter sin friska öppning medan Schulstad höll ihop det till en sjundeplats på 2.49.35. Kollar man splittarna, tiderna på första respektive andra halvan, berättar en del: Lech hade halvorna 1.22.34/1.23.34 (tappade en minut), Schulstad 1.22.35/1.27.00 (tappade 4,5 minuter), van Sitteren 1.22.04/1.28.03 (tappade sex minuter).Hanna Lindholm tog SM-guldet på 2.36.39, etiopiska Tsige Haileslase vann loppet på 2.31.48. På herrsidan vann kenyanske Felix Kirwa på 2.11.08 och fick banrekordsbonus trots att det inte blev banrekord, efter att ha blivit visad fel av flaggvakterna och tappat två minuter, medan Hässelbys Samuel Russom tog SM-guldet på 2.15.39. Av länslöpare blev Andreas Ingberg 25:a i SM-klassen, Simon Karlsson 27:a och Gustaf Leonardsson 38:a, på 2.37.28, 2.39.46 respektive 2.41.28. Ingberg hade splittarna 1.16.34/1.20.54, Karlsson 1.17.34/1.22.12, Leonardsson 1.18.29/1.22.59. Trots tappet på drygt fyra minuter tog Ingberg ändå sex SM-placeringar på andra halvan, så många öppnade hårt.58-årige Sören Forsberg visade att gammal är äldst när han levererade splittarna 1.25.10/1.26.27 för 2.51.37 – och klättrade från 225:e till 106:e plats i herrklassen (i mål som 82:a svensk). Det gav en tredjeplats i M55, men före sig hade han tre som gjorde sitt första år i klassen medan Forsberg gör sitt sista. Nästa år springer han i M60 där segertiden i år var 3.02.08. Några veteranmedaljer delades dock inte ut i dag, det är Helsingborg marathon den 3 september som är veteran-SM i år. Även Julia Johnsson (3.17.55) och Elin Vinblad (3.21.17) klämde sig in på topp 100 av svenskar med 54:e respektive 61:a plats. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: