Lech med sensationellt silver – och Tjernlund upp som trea i elitserien (trots medaljtorka i ultralång-SM)

Jag spekulerade ju i att alla i den givna tättrion i Stockholm marathon inte skulle fullfölja loppet – och så blev det. Carolina Wikström, som låg tvåa, och Sanna Mustonen, som låg trea, klev båda av halvvägs – och det öppnade möjligheten för oväntade medaljörer. Men av länslöpare trodde jag ju mest på Fanny Schulstad och Liduina van Sitteren. Men i stället blev det Erica Lech, som jag nämnde lite på nåder, längst ned i blogginlägget, som fixade ett smått sensationellt SM-silver.
I sin blott tredje mara under tre timmar slog örebroaren, som fyller 45 år om mindre än en månad, till med 2.46.08. Perset med över nio minuter är den bästa tiden en länslöpare någonsin presterat i Stockholm och tar henne till fjärdeplatsen på Närkebästalistan genom tiderna (bakom Schulstad, Josefin Gerdevåg och Mikaela Kemppi som presterat bättre tider ute i Europa). Jag pratade förstås med Lech efteråt, för en artikel ni kan läsa här.
Liduina van Sitteren tappade till en åttondeplats i mål, på 2.50.07, efter sin friska öppning medan Schulstad höll ihop det till en sjundeplats på 2.49.35. Kollar man splittarna, tiderna på första respektive andra halvan, berättar en del: Lech hade halvorna 1.22.34/1.23.34 (tappade en minut), Schulstad 1.22.35/1.27.00 (tappade 4,5 minuter), van Sitteren 1.22.04/1.28.03 (tappade sex minuter).
Hanna Lindholm tog SM-guldet på 2.36.39, etiopiska Tsige Haileslase vann loppet på 2.31.48. På herrsidan vann kenyanske Felix Kirwa på 2.11.08 och fick banrekordsbonus trots att det inte blev banrekord, efter att ha blivit visad fel av flaggvakterna och tappat två minuter, medan Hässelbys Samuel Russom tog SM-guldet på 2.15.39. Av länslöpare blev Andreas Ingberg 25:a i SM-klassen, Simon Karlsson 27:a och Gustaf Leonardsson 38:a, på 2.37.28, 2.39.46 respektive 2.41.28. Ingberg hade splittarna 1.16.34/1.20.54, Karlsson 1.17.34/1.22.12, Leonardsson 1.18.29/1.22.59. Trots tappet på drygt fyra minuter tog Ingberg ändå sex SM-placeringar på andra halvan, så många öppnade hårt.
58-årige Sören Forsberg visade att gammal är äldst när han levererade splittarna 1.25.10/1.26.27 för 2.51.37 – och klättrade från 225:e till 106:e plats i herrklassen (i mål som 82:a svensk). Det gav en tredjeplats i M55, men före sig hade han tre som gjorde sitt första år i klassen medan Forsberg gör sitt sista. Nästa år springer han i M60 där segertiden i år var 3.02.08. Några veteranmedaljer delades dock inte ut i dag, det är Helsingborg marathon den 3 september som är veteran-SM i år. Även Julia Johnsson (3.17.55) och Elin Vinblad (3.21.17) klämde sig in på topp 100 av svenskar med 54:e respektive 61:a plats.

Josefin Tjernlund kan ta sommarlov (nä, det kommer hon förstås inte göra, det är många roliga tävlingar framöver – men nästa elitseriedeltävling är först i mitten av september) som trea i elitserien i orientering, swedish league, efter att i dag ha slutat på nionde plats i ultralånga SM. Hela svenska VM-laget, liksom en del andra, avstod start uppe i Edsbyn, och därför fanns medaljförhoppningar på de tre–fyra topplöpare i Tisarens starka uppställning. Men Moa Enmark, Göteborg-Majorna, knep guldet sex sekunder före Tilda Östberg, Stora Tuna, och tio före Frida Vikström, Sundsvall. De tre gick loss tillsammans sista 40–50 minuterna av den 18,6 kilometer långa masstarten (fågelvägen) som tog över två timmar och 20 minuter att avverka, och hade 2,5 minuter på fjärdeplacerade Veronika Kalinina, IFK Lidingö. Andrea Svensson var med och drog i den absoluta täten i över 80 minuter, men tappade sedan kontakten, och då gick minuterna snabbt. I mål var hon 5,5 minuter bakom Enmark, på sjunde plats. Ellinor Tjernlund avancerade uppåt i listan och gick in som åtta, 10,5 minuter bakom täten, och hon hade sällskap av systern Josefin, som alltså tog niondeplatsen, under andra halvan av tävlingen. Lovisa Persson blev elva och Lilian Forsgren 15:e, 19 respektive 37 minuter efter på den utslagsgivande banan. På herrsidan blev Daniel Forsgren och Johan Aronsson 18:e och 21:a, 33 respektive 45 minuter bakom segrande Viktor Svensk (som vann närmast före brrorsan Joakim).
I herrarnas äldre juniorklass, för 19- och 20-åringar, gick tre löpare ifrån i tät medan Tisarens JVM-uttagne sprintmästare Valter Pettersson och Djerfs Rasmus Pettersson var best of the rest med en fjärde- respektive femteplats, drygt två minuter bakom trion som anfördes av Isak Lundholm, Umeå OK.

Trots konkurrensen från maran i Stockholm kom 61 löpare till start i Örebro parkrun, flest sedan april. Mesta ”vinnarna” genom tiderna – Start-duon Petra Hanaeus och Johan Ingjald – förbättrade sina siffror: Hanaeus var snabbast för 43:e gången (nu 20.43) och Ingjald för 31:a gången (19.35, fyra sekunder före Tommy Theoren). Redan på måndag löps nästa parkrun, ett specialarrangemang för nationaldagen. Det hölls senaste gången 2019 (två gånger covid-inställt), och då var Hanaeus och Kevin Henriksson snabbast av 102 startande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: